Jak zrobić ciasto na pyszne gofry? Trzy propozycje smacznych i sycących gofrów na słono

Robienie gofrów porcjami w gofrownicy
Fot. ©gkrphoto/Fotolia

Gofry na słono robi się z kilku podstawowych składników (mąka, jaja, mleko, margaryna, przyprawy). Doskonale smakują z dodatkiem sera i szynki lub z pastą z awokado. Podaje się je z ketchupem lub salsą domowej roboty.

Gofry są rodzajem pulchnego wafla, który robi się w gofrownicy. Mają charakterystyczny kształt prostokąta, kwadratu lub serca z kratownicą. Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, jaja, mleka, margaryny lub masła. Gofry najczęściej podaje się na słodko z bitą śmietaną, ale przysmakiem są również te serwowane na słono.

Przepis na gofry z szynką i serem

Składniki (na 4 porcje):

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z buraków

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • 500 mililitrów mleka,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 100 gramów masła,
  • 2 jaja,
  • 100 gramów szynki,
  • ½ papryki,
  • 80 gramów żółtego sera,
  • świeży szczypiorek,
  • chili.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (cukier, sól, sodę oczyszczoną). Wymieszaj.
  • W garnku na małym ogniu podgrzej lekko mleko – maksymalnie do 40 stopni. Mieszając mikserem na małych obrotach, rozpuść w nim masło. Następnie dodaj pokruszone drożdże i jaja. Wymieszaj.
  • Zawartość garnka wlewaj powoli do maki i pozostałych składników. Całość jednocześnie miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie kontynuuj miksowanie przez 2 minuty.
  • Otrzymane ciasto nakryj ściereczką i odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki.
  • Do gotowego ciasta dodaj starty ser, drobno pokrojoną szynkę, paprykę, szczypiorek oraz chili. Całość wymieszaj. Masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę.

Przepis na gofry a’la pizza

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 duże jajo,
  • 2 łyżki oleju,
  • 140 mililitrów mleka,
  • szczypta soli, chili,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gramów salami,
  • 1 papryka czerwona,
  • 100 gramów żółtego sera,
  • 50 gramów kukurydzy z puszki,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, sól, chili, olej i proszek do pieczenia umieść w misce i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz jajko z mlekiem. Następnie suche składniki złącz z mokrymi.
  • Oczyszczoną i umytą paprykę pokrój w kostkę, podobnie salami. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Warzywa, ser i salami dodaj do przygotowanego ciasta. Całość wymieszaj.
  • Na rozgrzaną gofrownicę wylewaj porcjami ciasto. Smaż przez około 10 minut.
  • Na 2 minuty przed upływem czasu, uchyl lekko gofrownicę.

Przepis na gofry z pastą z awokado i zielonego groszku z salsą z papryki

Składniki na ciasto (na 4 porcje):

  • 3 jaja,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej.
  • Pasta:
  • 250 gramów zielonego groszku,
  • pół awokado,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól.

Paprykowa salsa:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • mielona papryka słodka,
  • sól, pieprz, kurkuma,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Białka z solą ubij na sztywną pianę. Żółtka z resztą składników na ciasto wymieszaj. Następnie dodaj do nich pianę z białek.
  • Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją masłem. Wylewaj porcjami ciasto i smaż.
  • Zielony groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu – odcedź i włóż do miski. Dodaj do niego pokrojony miąższ awokado, olej i odrobinę soli do smaku. Wszystko zblenduj na pastę.
  • Umytą paprykę pokrój w kostkę. Umieść ją w misce, dodaj jogurt, sól, czosnek, sok z cytryny, mieloną paprykę, pieprz i odrobinę kurkumy. Wymieszaj.
  • Gofry smaruj zieloną pastą. Na wierzch wyłóż salsę z papryki.

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady