Menu na wesele: połączenie tradycji i nowoczesności

Stół weselny zastawiony kilkunastoma talerzami z nowoczesnym, apetycznym jedzeniem.
Fot. ©Yevhenii Kukulka/Fotolia.com

 Większość par młodych komponuje menu weselne z tradycyjnych polskich potraw i to właśnie takie dania cieszą się zazwyczaj największym powodzeniem wśród gości. Czasami warto jednak urozmaicić weselny jadłospis o specjały kuchni europejskiej, a nawet azjatyckiej.

 

Podczas tradycyjnego polskiego wesela serwuje się zazwyczaj od 4 do 6 gorących dań obiadowych, a oprócz tego zimne przekąski, sałatki, sery i wędliny. Nie może także zabraknąć słodkości – tortu, ciast i lodów.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki i selera

Przykładowe menu na wesele – już nie tylko rosół i schabowy

Kiedyś na weselach królowały tradycyjne polskie potrawy: rosół, pieczony schab, kotlety, śledzie i sałatka jarzynowa. Polska kuchnia to nadal główny punkt weselnego menu, ale państwo młodzi coraz częściej starają się urozmaicić posiłki zamawiając w restauracji bardziej wyszukane specjały. Rosół zostaje na przykład zastąpiony modną zupą kremem (z borowików, brokułów, szparagów), a zamiast kotleta schabowego na stole pojawiają się polędwiczki wieprzowe z nadzieniem szpinakowym pieczone metodą sous-vide. Delikatne wariacje na temat tradycyjnego menu to bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza jeśli przyjęcie odbywa się w eleganckim hotelu czy restauracji. Nie należy jednak wybierać dań przesadnie nowoczesnych i niestandardowych połączeń smaków – goście, szczególnie ci starsi, mogą wyjść z wesela głodni.

Co zamiast wiejskiego stołu?

Nowoczesne menu na weselu można przemycić także w formie dodatków. Standardowy wiejski stół, czyli stoisko z kiełbasami i alkoholem domowej roboty, można zastąpić stołem sushi, stołem śródziemnomorskim (z dojrzewającymi serami i wędlinami, oliwkami, winem) lub finger food, czyli małymi przekąskami, które je się palcami. Furorę na weselach robią też tak zwane słodkie stoły. Zamiast tradycyjnych ciast umieszcza się na nich efektownie wyglądające muffinki, kolorowe żelki i małe ciasteczka.

Ile kosztuje "talerzyk" na weselu?

W większości sal weselnych płaci się za osobę, czyli od tak zwanego talerzyka. Koszt posiłków dla jednej osoby zazwyczaj mieści się w granicach 120-250 złotych. Cena zależy przede wszystkim od wybranego pakietu, czyli ilości dań i napojów. Niektóre restauracje wliczają w cenę także ciasta i alkohol, a nawet dodatkowe atrakcje, takie jak wiejski stół czy fontanna czekoladowa. W innych przypadkach państwo młodzi muszą zapewnić te dodatki we własnym zakresie. Wpływ na koszt talerzyka na weselu ma także charakter i położenie lokalu – wesele w nowoczesnym hotelu w centrum miasta będzie zwykle droższe niż przyjęcie w sali weselnej na wsi.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje