Kuchnia hinduska to bogactwo przypraw i wyraziste smaki. Zobacz, jak przygotować pyszną koftę indyjską

kofta indyjska w szaszłykach
Fot. ©ld1976/Fotolia.com

Dania kuchni hinduskiej najczęściej są ostre. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw, m.in. garam masali. Aby przyrządzić dobrze znaną koftę indyjską, potrzeba m.in. sera białego, cebuli, ziemniaków i ostrej papryczki.

Hindusi z północy zazwyczaj jedzą mięso. Najczęściej jest to baranina, wołowina i kozina. Ze względów religijnych nie jedzą wieprzowiny. Ludzie zamieszkujący południe Indii zwykle stosują dietę wegetariańską.

Najważniejsze informacje o kuchni indyjskiej

W kuchni indyjskiej używa się ogromnej ilości przypraw. Są to m.in. chili, koper, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, papryka i kozieradka. Hindusi wykorzystują mleczko kokosowe oraz wiórki z kokosa. Zagęszczają potrawy mąką ryżową. Zamiast niej można jednak użyć mąki ziemniaczanej. Skórki z cytrusów także są często używane w kuchni indyjskiej. Interesującym składnikiem jest ghee – zamiennik oleju i masła. Jest bardzo trwałe i nie zmienia swojego smaku podczas duszenia lub smażenia. Potrawy mają średnio lub bardzo ostry smak.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki

Kofta indyjska – przepis

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 250 g sera białego,
  • 1 cebula,
  • 1/3 ostrej papryczki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3-4 pomidory bez skórki lub 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka garam masala,
  • 1/ łyżeczki kuminu w ziarnach,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 śmietana 12%.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki. Gotuj je w mundurkach przez około 30 minut.
  • W woku lub na patelni podgrzej olej do zrobienia sosu.
  • Wyciśnij czosnek przez praskę. Włóż go do naczynia.
  • Dodaj kurkumę i kumin, a następnie wymieszaj.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, po czym wrzuć na patelnię.
  • Obierz i zetrzyj marchew na tarce.
  • Dodaj ją do cebuli, kiedy ta się zrumieni.
  • Gdy marchewka zmięknie, wrzuć pomidory i garam masalę.
  • Smaż wszystkie składniki przez kilka minut, aż z pomidorów odparuje trochę wody.
  • Do sosu dodaj śmietanę i dopraw solą do smaku.
  • Obierz ziemniaki i rozgnieć je.
  • Obierz cebulę i jajko. Posiekaj je drobno.
  • Pokrój papryczkę.
  • Rozkrusz ser.
  • Wymieszaj puree, cebulę, jajo, papryczkę, ser, ½ szklanki bułki tartej oraz sól i pieprz.
  • Z tak powstałego ciasta uformuj kulkę. Jeśli jest bardzo miękka, dodaj bułkę tartą.
  • Zrób kuleczki o średnicy 3-4 cm.
  • Możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości. Jeśli wybierzesz ten drugi sposób, obracaj je, aby usmażyły się równomiernie. Przed włożeniem na patelnię lub do woka, obtocz je w bułce tartej.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje