Grillowany sojowy tempeh – przepis na przekąskę z grilla do sałatki oraz chrupiącą tortillę z warzywami

Tempeh sojowy
Fot. © uckyo/Fotolia.com

Grillowany tempeh nabiera wyrazistego dymnego smaku. Po upieczeniu na grillu jest idealną przekąską, np. położony na kanapce z majonezem i świeżym zielonym ogórkiem lub podany oddzielnie z sałatką. Tempeh z grilla można także serwować z pszenną tortillą i warzywami. 

 

Tempeh to jeden z podstawowych składników dań indonezyjskich. Jest chętnie stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako np. zamiennik mięsa czy nabiału. Tempeh wytwarzany jest z soi łuskanej poddanej fermentacji. Ma lekko orzechowy smak. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl- Gofry wytrawne z łososiem FB

Przepis na przekąskę z grilla z tempehu 

Chrupiąca przekąska świetnie smakuje z dietetyczną sałatką, np. z kurczaka, czerwonej cebuli, czosnku i rukoli. Grillowany tempeh można też położyć na kanapkę posmarowaną majonezem z dodatkiem świeżego zielonego ogórka. 

 

Potrzebujesz:

  • wyciskarki do czosnku,
  • małej miski. 

 

Składniki:

  • 250 gramów naturalnego tempehu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku.

 

Czas przygotowania: 35 minut 
Stopień trudności: łatwe 

Sposób przygotowania: 

  • Do małej miski przełóż sos sojowy, oliwę, miód, koncentrat oraz paprykę.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Tempeh pokrój na mniejsze kawałki i obtocz każdy z nich w marynacie.
  • Tak powstałe kotlety odstaw na 20 minut do lodówki.
  • Smaż tempeh na grillu 15 minut. 
  • Podawaj na kanapce lub oddzielnie z sałatką. 

Smacznego!
 
Przepis na tortillę z warzywami i tempehem z sosem barbecue

Sos barbecue można zastąpić paprykowym. Przygotowuje się go z papryki, cebuli, oleju i octu jabłkowego. 

 

Potrzebujesz:

  • małej miski,
  • wyciskarki do czosnku.

 

Składniki:

  • 250 gramów naturalnego tempehu,
  • pszenne placki do tortilli,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili,
  • sos barbecue.

 

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe 

Sposób przygotowania: 

  • Tempeh pokrój na cienkie plastry.
  • W małej misce wymieszaj sos sojowy, 2 łyżki oliwy, wodę, chili oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Posmaruj zalewą tempeh i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Warzywa umyj, pokrój w grubą kostkę, skrop łyżką oliwy z oliwek i grilluj, aż będą miękkie (około 15 minut).
  • empeh połóż na grillu i smaż po 5 minut na każdej ze stron.
  • Na ruszt włóż pszenne placki i grilluj, aż się zarumienią.
  • Na jeszcze ciepłej tortilli rozłóż warzywa i tempeh.
  • Zwiń placek w rulon i całość zalej sosem barbecue.
  • Podawaj z gałązką kolendry.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje