Strasznie… prosty przepis na ciasto z dyni

Fot. Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Dynia na Halloween? Obowiązkowo! Można jednak zrobić z nią coś o wiele bardziej pożytecznego niż kogoś wystraszyć. Prościej i smaczniej będzie ją po prostu upiec. Oto prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni, które będzie wilgotne nawet przez kilka dni, a dzięki przyprawom zyska delikatnie korzennego aromatu. 

 

Ciasto dyniowo-migdałowe 

250 g purée z dyni

200 g masła

150 g drobnego cukru

3 jajka

250 g mąki pszennej  

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka cynamonu

łyżeczka wanilii

szczypta gałki muszkatołowej 

50 g mielonych migdałów

50 g posiekanych migdałów 

 

Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy purée z dyni i mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. 

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. 

Mąkę dodajemy do masy dyniowej i całość dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i jeszcze raz delikatnie mieszamy. 

Całość przelewamy do tortownicy (25 cm, dno wykładamy papierem pergaminowym) i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. 

 

Smacznego!

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Ciasto dyniowo-migdałowe 

Fot. Paweł Płaczek - Takemycake.eu
 
 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje