Świeże szparagi morskie, czyli solirody, można podawać z ziołowym sosem. Warzywo stanowi także doskonały dodatek do makaronów, owoców morza i sałatek. Szparagi na parze lub zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad.

Reklama

Jedzenie szparagów morskich zleca się osobom cierpiącym na nadczynność tarczycy, ze względu na to, że w 100 gramach znajduje się 2,5 grama białka. Szparagi zawierają w sobie także witaminy: A, C i E oraz beta-karoten, który poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść szparagi morskie

Szparagi morskie nazywane są solirodami. Mają charakterystyczny słony smak, a wyglądem przypominają skrzyp leśny. Szparagi można smażyć, dusić, piec bądź gotować na parze. Roślina przez swój wyrazisty smak jest dobrym dodatkiem do sałatek, makaronów, ryb, np. dorsza, a w szczególności owoców morza, np. krewetek i ostryg. Szparagi morskie dodaje się także do zup, np. rybnych.

Morskie szparagi na parze

Morskie szparagi możemy przyrządzić na parze. Przed włożeniem szparagów do parowaru należy obciąć wszystkie poczerniałe końcówki, a także twarde łodyżki. Do parzenia wykorzystuje się tylko miękkie szparagi, takie które wyraźnie ustępują pod naciskiem dłoni. Tak przygotowane morskie szparagi można dodawać, np. do makaronu z krewetkami czy łososia z ziemniakami. Szparagi są dość słone, dlatego najlepiej je doprawiać pieprzem, czosnkiem lub cytryną.

Zobacz także

Szparagi zapiekane

Solirody, czyli morskie szparagi, dobrze smakują także zapiekane w piekarniku. W przypadku zapiekanki w owocami morza z zielonymi dodatkami, szparagi wcześniej trzeba chwilę poddusić w parowarze lub na patelni, aby zrobiły się bardziej miękkie i dopiero później wstawić do pieczenia.

Sos do szparagów – przepis na sos ziołowy

Świeże szparagi z sosem to pomysł na przystawkę przed obiadem. Sos do szparagów może być podawany zarówno na ciepło, jak i zimno. Przykładowym dressingiem na ciepło jest ziołowy sos do szparagów, do wykonania którego potrzebny jest szczypiorek, szalotka i śmietana.

Składniki:

  • pęczek kopru, bazylii i szczypioru,
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 3 ząbki szalotki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Zioła posiekaj i zblenduj z 3/4 śmietany,
  • Szalotkę pokrój na małe kawałki i duś na maśle 5 minut,
  • Dodaj zioła ze śmietaną,
  • Pozostałą śmietanę utrzyj z żółtkami i dodaj do sosu,
  • Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając,
  • Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Czy zielone szparagi śmierdzą?

Zarówno zielone, jak i morskie szparagi nie mają brzydkiego zapachu, jednak mocz po ich zjedzeniu – tak. Przyczyną takiego stanu rzeczy są produkty metabolizmu związków chemicznych zawartych w roślinie. Zależność między jedzeniem szparagów a zapachem moczu nie dotyczy każdego człowieka. Natomiast jeśli już się zdarzy, nie jest to powód do niepokoju. Zapach minie po 2-3 dniach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama