Szczaw w postaci świeżych jędrnych liści, które dostępne są u nas w okresie od sierpnia do połowy października, jest doskonałym dodatkiem do omletów i tart. Można z niego również ugotować pyszną zupę szczawiową z jajkiem, czarnuszką i chrupiącymi grzankami.

Reklama

Potrawy zawierające szczaw należy konsumować w sposób umiarkowany. Zawarte w nim szczawiany mają negatywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na schorzenia układu moczowego. Potrawa ze szczawiem raz w tygodniu w zupełności wystarczy.

Właściwości zdrowotne szczawiu

Zobacz także

Szczaw jest bogaty w witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Ponadto działa ściągająco na ściany jelit, dzięki czemu jego jedzenie łagodzi dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia. Jest źródłem żelaza, dlatego poleca się go szczególnie osobom będącym na dietach redukcyjnych oraz cierpiącym z powodu anemii.

Przepis na wegetariańską zupę szczawiową z czarnuszką i fetą

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 duże garści świeżego szczawiu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 100 g kostki sera feta,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki czarnuszki (nie mielonej),
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 bagietka.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 15 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz szczaw na durszlaku pod bieżącą wodą, usuń łodyżki i odsącz z nadmiaru wilgoci.
  • W dużym garnku podgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze około minutę.
  • Porwij szczaw na mniejsze kawałki i podsmaż razem z cebulą przez około 2-3 minuty cały czas mieszając.
  • Dodaj bulion, ser feta, sos sojowy, cukier i zagotuj.
  • Pokrój bagietkę w drobną kostkę i ususz partiami na patelni na złoty kolor.
  • Pokrój jajka w ósemki i włóż do miseczek, zalej zupą, udekoruj czarnuszką. Tuż przed podaniem wsyp grzanki.

Przepis na puszysty omlet bezglutenowy ze szczawiem, wędzoną papryką i mozzarellą

Składniki na około 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • szczypta papryki wędzonej ostrej,
  • 1 garść liści szczawiu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 15-20 minut

Sposób przygotowania:

  • Wbij jajka do dużej miski i roztrzeb je z dodatkiem mąki, dodaj sól i paprykę, dokładnie wymieszaj.
  • Umyj szczaw, odetnij łodyżki i posiekaj go bardzo drobno. Odsącz z nadmiaru wilgoci za pomocą ręcznika papierowego.
  • Pokrój mozzarellę w małą kostkę.
  • Posiekaj cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wlej jajeczną masę i szybko – zanim zastygnie - wsyp szczaw oraz kawałki mozzarelli. Rozłóż składniki równomiernie na powierzchni.
  • Smaż na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor.

Przygotowany w ten sposób omlet to świetny pomysł na przekąskę lub sycące śniadanie.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama