Syrop z mleczu, czyli mniszka lekarskiego działa antybakteryjnie

Syrop z mniszka
Fot. © fill_6/Fotolia.com

Syrop z mleczu jest najczęściej stosowany przy infekcjach, bólu gardła i kaszlu. Należy wypijać łyżeczkę 3 razy dziennie przed jedzeniem.

 

Miód majowy, bo tak nazywa się potocznie syrop z mniszka lekarskiego, ma liczne właściwości prozdrowotne i jest prosty do samodzielnego przygotowania. Z litra kwiatów może powstać kilka lub kilkanaście małych słoiczków o trwałości do kilku miesięcy od otwarcia każdego z nich.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kolorowym makaronem, boczkiem i kukurydzą

Działanie syropu z mniszka lekarskiego

Dziko rosnący mlecz, zwany mniszkiem lekarskim, jest chwastem o cennych właściwościach zdrowotnych. Kwiaty, korzenie i liście są surowcem leczniczym.

Z kwiatów mleczu przyrządza się syrop, który ma następujące właściwości:

  • przeciwwirusowe i antybakteryjne,
  • oczyszczające organizm z toksyn,
  • wzmacniające system immunologiczny,
  • wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
  • działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
  • polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.

Syrop z mleczu na gardło - od jakiego wieku dziecka można go stosować

Dorosła osoba może zażywać 2-3 łyżeczki syropu z mleczu dziennie, np. przed jedzeniem. Dzieciom powinno się podawać maksymalnie połowę tej dawki. Jeśli komuś nie smakuje lub nie odpowiada jedzenie go na łyżce, może posmarować nim chleb, posłodzić herbatę lub doprawić nim lemoniadę z niegazowanej wody, soku z cytryny i liści mięty. Syrop jest najczęściej stosowany na ból gardła, kaszel, infekcje górnych dróg oddechowych. Syrop z mleczu można podawać nawet 9 miesięcznym dzieciom. Stosuje się wtedy małe ilości majowego miodu, około pół łyżeczki na dzień.

Jak zrobić syrop z mleczu

Kwiaty do przyrządzenia syropu z mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, gdy są bardzo dojrzałe i niezbyt gorzkie. Polecane jest unikanie mleczu rosnącego w mieście, przy bardzo uczęszczanych drogach (zanieczyszczenie spalinami) czy polach (uwaga na pestycydy). W słoneczne dni przed południem pąki kwiatów są najbardziej otwarte i zawierają dużo smaku i aromatu. Zbiera się duże, dorodne okazy, bez łodyżek. Po ich zebraniu należy położyć je na około godzinę na jasną ściereczkę lub gazetę, aby pozbyć się owadów. Wystarczy litr kwiatów, litr wody, kilogram cukru i 2 cytryny i można uzyskać nawet kilkanaście słoiczków syropu o konsystencji miodu, którego można używać nawet przez kilka miesięcy. Kwiaty zalewa się zimną wodą i gotuje kwadrans na małym ogniu. Po odstawieniu na dobę w chłodniejsze miejsce wywar odcedza się przez drobne sito, dodaje cukier i sok z cytryn. Po około 2 godzinach gotowania na niedużym gazie i mieszania od czasu do czasu syrop jest gotowy.

 

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady