Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.

Reklama

Wiosenne sałatki z powodzeniem wystarczą za cały posiłek, serwowane z ciemnym pieczywem lub domowymi, warzywnymi frytkami.

Przepis na sałatkę z rzeżuchą, koperkiem i młodymi ziemniakami

Charakterystyczna w smaku rzeżucha to źródło witamin, cennych pierwiastków i soli mineralnych. Polecana jest przy trądziku, cukrzycy, problemach z krążeniem bądź zaburzeniach trawiennych, chorobie wieńcowej czy reumatyzmie.

Składniki na 4 obiadowe porcje:

Zobacz także
  • 1 kilogram młodych ziemniaków,
  • pół pęczka koperku,
  • 100 gramów rzeżuchy,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 3 nieduże ogórki,
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • odrobina cukru
  • sól,
  • pieprz.

Czas wykonania: 35 minut (bez czasu studzenia ziemniaków)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj młode ziemniaki, pokrój je w sporą kostkę i przełóż do dużej miski.
  • Polej je kilkoma łyżkami oleju, posyp czubrycą i dokładnie wymieszaj.
  • Rozłóż ziemniaki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 200° Celsjusza piekarnika (z opcją termoobieg) na 15 minut.
  • Wymieszaj ziemniaki, piecz jeszcze 5 minut i wyjmij, aby ostygły.
  • Pokrój rzodkiewki na ćwiartki, ogórki na półplasterki, umyj, osusz i drobno posiekaj koperek.
  • W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju, majonez, musztardę, szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu z pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, rzeżuchą, ostudzonymi ziemniakami i podawaj.

Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami

Najlepsze, młode szparagi kupisz w maju i czerwcu. W połączeniu w sałatce z truskawkami otrzymasz ciekawy miks smaków, który nie raz ponownie cię skusi.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pęczek młodych zielonych szparagów,
  • 50 gramów kiełków fasoli,
  • 150 gramów truskawek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 garści liści sałaty,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • odrobina soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj szparagi, usuń stwardniałe końcówki i pokrój je na kawałki.
  • Przyrządź je w ulubiony sposób: gotuj na parze przez 5 minut i zahartuj zimną wodą bądź posmarowane olejem grilluj na patelni grillowej łącznie przez 7 minut.
  • Przepołów truskawki, pokrój cebulę w pióra, upraż sezam na suchej patelni.
  • Wymieszaj w miseczce czosnek, sos sojowy, miód, sok z limonki, pieprz i sól.
  • Połącz wszystkie składniki (szparagi powinny ostygnąć) w dużej misce i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama