Gruszki w winie to pomysł na deser dla miłośników wina, lodów waniliowych oraz gorzkiej czekolady. Połączenie słodkiego smaku owoców, wytrawnego alkoholu oraz goryczy polewy czekoladowej powoduje idealne połączenie, które przypadnie do gustu świątecznym gościom. Deser z owocami sprawdza się na wyjątkowe okazje, jak: Boże Narodzenie, Sylwester, rocznica ślubu.

Reklama

Lody waniliowe można zastąpić innym ulubionym smakiem, np. śmietanki, cytryny, bakaliowym. Dodatek do deseru można wykonać samodzielni. Domowe lody śmietankowe wykonasz z cukru pudru, słodkiej śmietanki, jajek, mleka i szczyty soli.

Składniki (na 6 porcji):

  • 6 dużych i twardych gruszek,
  • 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 laska cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 6 listków mięty,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • lody waniliowe,
  • 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pozostawiając ogonki.
  • Wino przelej do rondla.
  • Dodaj laskę wanilii i cynamonu, goździki, cukier i ziele angielskie.
  • Gotuj wino do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do winnej zalewy włóż delikatnie gruszki.
  • Gotuj owoce na małym ogniu około 30 minut, tak aby nadal pozostały jędrne i nabrały czerwonej barwy.
  • Wyjmij gruszki łyżką cedzakową na półmisek ogonkami do góry i pozostaw do ostygnięcia.
  • Syrop winny przecedź przez sitko i gotuj w małym garnku, aż powstanie gęsty sos.
  • W wodnej kąpieli rozpuść gorzką czekoladę.
  • Na każdy ogonek przestudzonej gruszki wbij listek mięty i oblej sosem winny.
  • Podawaj z dwiema gałkami lodów waniliowych oblanych cienką warstwą gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Reklama

Gruszki w winie można również podawać na inne sposoby. Jednym z nich jest napełnienie przestudzonych owoców serkiem mascarpone. Gruszki doskonale smakują podane z bitą śmietaną oprószoną kokosowymi wiórkami lub zmielonymi orzechami. Owoce można także zanurzyć w czekoladzie i podawać kiedy deser całkowicie zastygnie.

Reklama
Reklama
Reklama