Przepisy na świąteczne dania z dodatkiem goździków: karp po żydowsku, strudel jabłkowy, szynka z goździkami

Leżące goździki
Fot. ©Nik_Merkulov/Fotolia

Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.

 

Goździki dodadzą świątecznym potrawom ciekawego smaku. Dodatkowo, jeśli w święta będzie bolał cię ząb, na pewno go znieczulą. Mają bowiem działanie łagodzące ból i odświeżające oddech.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z kapustą i grzybami

Karp po żydowsku - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g filetu z karpia,
  • 1/3 szklanki piwa jasnego,
  • 1 cebula szalotka,
  • 3 łyżki rodzynków,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 sztuki goździków,
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Rozbij goździki w moździerzu.
  • Posól filet z karpia i dodaj do niego pieprzu. Skrop go octem i posyp goździkami.
  • Posiekaj szalotkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
  • Dodaj piwo i smaż z nim cebulę przez minutę.
  • Włóż rybę na patelnię i duś ją w sosie, który powstał na patelni. 10 minut pod przykryciem wystarczy. Lepiej nie mieszać ryby, aby zachowała kształt filetu.
  • Przełóż rybę na półmisek.
  • Na patelnię wsyp rodzynki i skórkę cytryny. Całość zagotuj i tak wzbogaconym sosem polej rybę.

Przepis na strudel jabłkowy

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 125 ml ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • 125 g masła,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1,5 kg jabłek,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • garść rodzynek i posiekanych orzechów.

Czas przygotowania: około 1,5-2 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Wsyp mąkę na stolnicę. Na środku stożka mąki zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj olej i wodę. Zagnieć ciasto z tych składników.
  • Owiń ciasto folią bądź przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką.
  • Włóż dłonie pod ciasto i rozciągnij je. Odetnij krawędzie z brzegu ciasta.
  • Aby zrobić farsz, wsyp na patelnię bułkę tartą i zrumień ją z masłem. Powinna powstać masa o złotym kolorze.
  • Rozsmaruj masło i bułkę tartą na cieście.
  • Umyj i obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w plasterki. Dodaj przyprawy i bakalie i wymieszaj całość. Wyłóż na ciasto.
  • Zawiń strudel.
  • Połóż ciasto na blasze i posmaruj stopionym masłem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż strudel będzie miał złocisty kolor.

Jak zrobić szynkę z goździkami?

Składniki:

  • 2 kg szynki ze skórą,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 paczka goździków,
  • 1 limonka,
  • butelka białego bądź czerwonego wina.

Czas przygotowania: 1 dzień na zamarynowanie i 2 godziny na pieczenie

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz i osusz szynkę.
  • Natnij skórę mięsa w kratkę.
  • Natrzyj solą.
  • Dookoła szynki kładź pokrojoną cebulę. Zmiażdż pieprz i ziele, posyp nimi mięso. Dodaj też pokruszone liście laurowe i wlej wino,
  • Tak zamarynowaną pieczeń wstaw na 24 godziny co lodówki. Co kilka godzin obróć ją.
  • Wyjmij szynkę z marynaty i osusz.
  • Włóż goździki w mięso i połóż dookoła niego plasterki limonki.
  • Wstaw do naczynia żaroodpornego.
  • Wymieszaj olej z kurkumą i papryką. Polej nimi szynkę.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny. Polej ją marynatą. Co jakiś czas oblewaj sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady