Cztery proste przepisy na surówkę z marchewki

Marchewki
Fot. Flickr/Corey Harmon/CC BY-ND 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Surówka z marchewki wydać się może banalna, ale spróbuj ją wykonać na kilka różnych sposobów. Oto 4 proste przepisy, które urozmaicą twój obiad.

Przepis pierwszy: Tradycyjna surówka z marchewki

Dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne przepisy polecamy standardowy sposób przygotowania surówki z marchewki.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Potrzebujesz:

  • głębokiego naczynia,
  • tarki,
  • noża.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczyptę cukru i soli.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

2. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku cukier i sól (ilość według uznania).

 

Przepis drugi: Surówka z marchewki po polsku

Aby nadać wyrazisty smak swojej surówce, dodaj do przygotowanej już tradycyjnej surówki jabłko – jest to jeden z najbardziej popularnych przysmaków na polskich stołach.

 

Składniki:

  • składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
  • 2 średniej wielkości, słodkie jabłka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie).

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).

2. Zetrzyj na dużych oczkach jabłko i dodaj do surówki.

3. Możesz ewentualnie skropić całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Przepis trzeci: Surówka z marchewki na bogato

Aby jeszcze bardziej urozmaicić swoje danie sięgnij po produkty, o których nigdy byś nie pomyślała przygotowując prozaiczną surówkę z marchwi.

 

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi,
  • 1 średniej wielkości słodkie jabłko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • wyciśnięty sok pomarańczowy z 1/2 świeżej pomarańczy,
  • garść skruszonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka skruszonego imbiru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

2. Obierz jabłko i zetrzyj również na dużych oczkach tarki.

3. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku sól (ilość według uznania).

4. Oliwę pomieszaj z sokiem z pomarańczy i imbirem, następnie dodaj do surówki.

5. Zwieńczeniem twoich przygotowań jest posypanie po surówce skruszonych orzechów włoskich.

Przepis czwarty: Surówka z marchewki z porem

Ostatnią propozycją twojej surówki z marchewki jest dodanie do jej tradycyjnej wersji pora, co nada jej ostrzejszy smak i całkowicie odmienną konsystencję.

 

Składniki:

  • składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
  • 1 duży por,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).

2. Pokrój pora na cienkie plasterki (jego jasną i jasnozieloną część) i dodaj do surówki.

3. Na koniec możesz skropić ją 2 łyżkami oliwy z oliwek.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady