Sposoby na przykrą woń dobiegającą z lodówki – woda z octem, kawa, węgiel aktywny i soda oczyszczona

Lodówka z jedzeniem
Fot. ©tan4ikk/fotolia

Skuteczne usuwanie brzydkiego zapachu z lodówki powinno zacząć się od skontrolowania dat ważności produktów znajdujących się w niej.

 

Nieprzyjemna woń dobiegająca z lodówki najczęściej jest skutkiem złego przechowywania produktów, zepsutego jedzenia, nagromadzonej pleśni lub awarii zasilania. Jest on trudna do usunięcia, jednak istnieje na to kilka dobrych sposobów.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić popcorn

Jak dobrze przechowywać jedzenie?

Lodówkę należy przeglądać codziennie. To bardzo ważne, bo pleśń i bakterie łatwo przechodzą z jednego produktu na drugi. Warto więc pamiętać o kilku zasadach:

  • Wędliny i sery pakowane w foliowe torebeczki szybciej się psują. Poleca się ich przechowywanie w papierze śniadaniowym.
  • Jajka w wytłaczankach są źródłem bakterii, należy więc je trzymać w plastikowych opakowaniach.
  • Surowe mięso w lodówce może być przechowywane maksymalnie przez jeden dzień z dala od wędlin i serów (wzmaga ich psucie).
  • Sałatki są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, trzymane powinny być jak najdalej od surowych mięs.
  • Owoce, by zachowały świeżość, należy przechowywać w szklanym pojemniku w zalewie.
  • Warzywa i owoce powinny być trzymane na najniższej półce w lodówce, która wyłożona jest papierem (pochłania wilgoć).
  • Produkty z nabiałem najdłużej wytrzymują przechowywane na najwyższej półce w lodówce.
  • W lodówce temperatura nie powinna być większa niż 6 stopni Celsjusza.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z lodówki?

Jest kilka domowych sposobów na pozbycie się brzydkiej woni z lodówki:

  • Mycie lodówki wodą z octem i płynem do mycia naczyńlodówkę należy myć nie rzadziej niż raz w miesiącu. Nie powinno się używać detergentów chemicznych, które mogą przejść na jedzenie. Lodówkę można myć wodą z octem, lub z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Przechowywanie jedzenia w specjalnych pojemnikach – produkty, których woń jest intensywna i może przejść na inne produkty, warto trzymać w szczelnych, plastikowych opakowaniach.
  • Liście herbaty na talerzu – herbata świetnie pochłania woń mięs rybnych.
  • Kieliszek octu – ocet wstawiony na kilka godzin do lodówki skutecznie pochłania wszystkie zapachy.
  • Węgiel drzewny lub aktywny w woreczku – zarówno węgiel drzewny, jak i węgiel leczniczy (carbo) bardzo dobrze pochłaniają zapachy.
  • Kawa, soda oczyszczona, cytryna, mleko, proszek do pieczenia, obrane jabłko, goździki i wanilia – wystawione w drobnych ilościach w lodówce, świetnie zabijają i maskują przykrą woń.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady