Sposoby na przykrą woń dobiegającą z lodówki – woda z octem, kawa, węgiel aktywny i soda oczyszczona

Lodówka z jedzeniem
Fot. ©tan4ikk/fotolia

Skuteczne usuwanie brzydkiego zapachu z lodówki powinno zacząć się od skontrolowania dat ważności produktów znajdujących się w niej.

 

Nieprzyjemna woń dobiegająca z lodówki najczęściej jest skutkiem złego przechowywania produktów, zepsutego jedzenia, nagromadzonej pleśni lub awarii zasilania. Jest on trudna do usunięcia, jednak istnieje na to kilka dobrych sposobów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Bułeczki z czekoladą

Jak dobrze przechowywać jedzenie?

Lodówkę należy przeglądać codziennie. To bardzo ważne, bo pleśń i bakterie łatwo przechodzą z jednego produktu na drugi. Warto więc pamiętać o kilku zasadach:

  • Wędliny i sery pakowane w foliowe torebeczki szybciej się psują. Poleca się ich przechowywanie w papierze śniadaniowym.
  • Jajka w wytłaczankach są źródłem bakterii, należy więc je trzymać w plastikowych opakowaniach.
  • Surowe mięso w lodówce może być przechowywane maksymalnie przez jeden dzień z dala od wędlin i serów (wzmaga ich psucie).
  • Sałatki są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, trzymane powinny być jak najdalej od surowych mięs.
  • Owoce, by zachowały świeżość, należy przechowywać w szklanym pojemniku w zalewie.
  • Warzywa i owoce powinny być trzymane na najniższej półce w lodówce, która wyłożona jest papierem (pochłania wilgoć).
  • Produkty z nabiałem najdłużej wytrzymują przechowywane na najwyższej półce w lodówce.
  • W lodówce temperatura nie powinna być większa niż 6 stopni Celsjusza.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z lodówki?

Jest kilka domowych sposobów na pozbycie się brzydkiej woni z lodówki:

  • Mycie lodówki wodą z octem i płynem do mycia naczyńlodówkę należy myć nie rzadziej niż raz w miesiącu. Nie powinno się używać detergentów chemicznych, które mogą przejść na jedzenie. Lodówkę można myć wodą z octem, lub z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Przechowywanie jedzenia w specjalnych pojemnikach – produkty, których woń jest intensywna i może przejść na inne produkty, warto trzymać w szczelnych, plastikowych opakowaniach.
  • Liście herbaty na talerzu – herbata świetnie pochłania woń mięs rybnych.
  • Kieliszek octu – ocet wstawiony na kilka godzin do lodówki skutecznie pochłania wszystkie zapachy.
  • Węgiel drzewny lub aktywny w woreczku – zarówno węgiel drzewny, jak i węgiel leczniczy (carbo) bardzo dobrze pochłaniają zapachy.
  • Kawa, soda oczyszczona, cytryna, mleko, proszek do pieczenia, obrane jabłko, goździki i wanilia – wystawione w drobnych ilościach w lodówce, świetnie zabijają i maskują przykrą woń.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady