Przepis na prawdziwe souvlaki po grecku z chlebkiem pita i sosem tzatziki

Greckie szaszłyki leżą na picie.
Fot. ©FomaA/Fotolia.com

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

 

Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka. Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić ciasto na pierogi

Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki

Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad. Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • blachy do pieczenia,
  • patyczków do szaszłyków,
  • folii spożywczej,
  • papieru do pieczenia,
  • naczynia żaroodpornego,
  • ręcznika papierowego.

 

Składniki na 4 porcje:

 

Pita:

  • 20 g drożdży,
  • szklanka wody,
  • łyżeczka cukru ,
  • 500 g mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oregano.

 

Souvlaki:

  • 500 g karkówki,
  • 2 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 300 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • tymianek (do smaku),
  • mięta (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Sos tzatziki:

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (do smaku),
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ogórki.

 

 

Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

Pita:

  • Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru.
  • Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut.
  • Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody.
  • Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży.
  • Miksuj przez ok 8 minut.
  • Wyrobione ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formy rulonu i podziel na 4 części.
  • Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki.
  • Gotowe kuleczki odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

 

Souvlaki:

  • Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę.
  • Marynatę dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  • Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków i włóż do marynaty.
  • Naczynie przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.

 

Sos tzatziki:

  • Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek.
  • Całość dopraw solą.
  • Do jogurtu dodaj starty ogórek (dobrze odsączony z wody).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.

 

Całe danie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty z szaszłyków.
  • Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 minuty.
  • Następnie podsmażone ułóż w naczyniu żaroodpornym (dla utrzymania ciepła).
  • Na czystej patelni rozgrzej oliwę i smaż pitę przez 3 minuty z obu stron, przykrywając co jakiś czas przykrywką.
  • Na talerz wyłóż szaszłyki, sos tzatzyki oraz upieczone pity.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady