Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Reklama

Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku

Rada: Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.

Składniki:

  • 220 gramów jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 natka pietruszki,
  • pięć gałązek świeżej bazylii,
  • 0,2 szklanki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Czas przygotowania: 15 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną.

2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki.

3. Wszystkie składniki wrzuć do miski.

4. Połącz sok z cytryny zresztą składników.

5. Dopraw solą i pieprzem.

6. Wszystko wymieszaj.

7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć.

Vinegret – francuski sos do sałatki

Rada: Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz czosnek.

2. Przepuść czosnek przez praskę.

3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy.

4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę.

5. Przelej wszystko do słoika.

6. Zakręć słoik.

7. Kilka razy wstrząśnij słoikiem.

8. Sałatkę polej sosem – gotowe.

Przepis na sos do sałatki cezar

Składniki:

  • 3 anchois (małe, tłuste rybki – sardele europejskie) lub 2 łyżki pasty z anchois,
  • 1 żółtko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przepuść czosnek przez praskę.

2. Wrzuć do miski anchois, czosnek i szczyptę soli.

3. Zmiksuj składniki.

4. Sparz jajko – wrzuć jajko do naczynia, zalej wrzątkiem i odczekaj 2 minuty.

5. Dodaj żółtko.

6. Powoli wlewaj oliwę, jednocześnie mieszając składniki.

7. Mieszaj do momentu aż sos stanie się jednolity, dość gęsty.

8. Dodaj musztardę i sok z cytryny.

9. Przypraw solą i pieprzem.

10. Wymieszaj wszystkie składniki.

Włoski sos do sałatek

Składniki:

  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka octu winnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli czosnkowej,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 gałązka świeżego,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub pół gałązki świeżej,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki lub pół gałązki świeżej,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj świeże zioła lub wymieszaj suszone.

2. Czosnek posiekaj na małe kawałeczki.

3. Do słoika wlej oliwę z oliwek.

4. Wrzuć wszystkie składniki z wyjątkiem wody do słoika.

5. Zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij.

6. Dodaj wodę.

7. Ponownie wstrząśnij.

8. Sos jest gotowy.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama