Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.

Reklama

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • garnka.

Składniki:

Zobacz także
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklankę bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.

Dodaj mąkę i zasmaż ją z cebulą.

W garnku podgrzej bulion warzywny i dodaj do niego zasmażoną cebulę z mąką i koncentrat pomidorowy.

Całość zagotuj i dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i papryką według uznania.

Przed podaniem sos wymieszaj ze śmietaną.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama