Sokoterapia: detoksykacja, odchudzanie, leczenie, przepisy

Soki w różnych szklankach i kolorach, warzywne i owocowe
Fot. ©topotishika/Fotolia

Świeże i ekologiczne owoce i warzywa stanowią podstawę sokoterapii. Przepisy na soki są bardzo proste, ale do ich wykonania lepiej używać wyciskarki niż sokowirówki. Podczas kuracji Gersona konieczne jest też robienie lewatywy z kawy, co ma oczyszczać organizm z toksyn i złogów.

Oczyszczanie i odtruwanie – główne zasady sokoterapii

Sokoterapię stosuje się dla zwiększenia efektów odchudzania oraz w dietach oczyszczających. Dzięki ograniczeniu innych składników i wykluczeniu produktów zakwaszających organizm można uzyskać efekty detoksykacji i znaczną poprawę funkcjonowania poszczególnych układów. Picie dużej ilości soków dostarcza mnóstwa witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała, m.in. witaminy C, beta-karotenu czy witaminy E. Sokoterapia pozytywnie wpływa na wydalanie toksyn nagromadzonych w tkankach. Przy okazji pobudza do pracy nerki i wątrobę, które są naturalnym filtrem w organizmie człowieka. Sokoterapia może być stosowana podczas odchudzania, ponieważ oczyszczanie organizmu sprzyja zmniejszaniu masy ciała, przyspieszając spalanie tłuszczu.

Sokoterapia Gersona – intensywna detoksykacja

Sokoterapia Gersona opiera się na ekologicznych owocach i warzywach oraz lewatywie z kawy. Głównym celem tej kuracji jest oczyszczenie i odtrucie organizmu, a także odbudowa naturalnych systemów obronnych. W sokoterapii odchudzanie jest skutkiem ubocznym – możliwy jest spadek wagi nawet o kilka kilogramów. Aby kuracja była skuteczna, konieczne jest picie świeżych soków z ekologicznych warzyw i owoców. Standardowy zestaw to: sok marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy i zielony – łącznie 13 porcji dziennie. Oprócz tego osoba poddająca się sokoterapii spożywa trzy posiłki wegetariańskie. Ta część kuracji nie tylko oczyszcza organizm, ale także uzupełnia witaminy i minerały, odbudowuje zdolność organizmu do samoleczenia i poprawia jego funkcjonowanie. Ważny element terapii stanowią lewatywy z kawy, które oczyszczają ze złogów i przyspieszają detoksykację. Nie można ich pominąć, ponieważ organizm mógłby sobie inaczej nie poradzić z usuwaniem wypłukiwanych toksyn i mogłoby dojść do zatrucia lub nawet uszkodzenia wątroby. Dziennie powinno się wykonać od 3 do 6 lewatyw.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne ze szpinakiem

Przepisy na soki do sokoterapii

Owoce i warzywa wykorzystane do zrobienia soków do picia w sokoterapii muszą być ekologiczne, bo tylko tak organizm będzie się odtruwał, a nie dodatkowo zanieczyszczał sztucznymi nawozami i pestycydami. Ważne jest też to, czym soki się wyciska. Lepiej zamiast sokowirówki używać specjalnej wyciskarki.

Sokoterapia: przepis 1 – sok marchwiowo-jabłkowy

Składniki: tyle samo marchwi i jabłek

Sposób przygotowania: Marchew i jabłka dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych z jabłek, ale zostaw skórkę. Jest to słodki sok, nadają się do niego soczyste jabłka, np. jonatan czy makintosz.

Sokoterapia: przepis 2 – sok warzywny

Składniki: liście różnych warzyw, np. czerwonej kapusty, młode liście buraków, nasturcji, sałat takich jak endywia, rzymska, czerwona czy inne dostępne, ¼ zielonej papryki, 1 jabłko.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie umyć, umieścić w wyciskarce i wycisnąć. Przygotowanego soku nie wolno solić.

Soki z poszczególnych warzyw wystarczy po prostu wycisnąć. Podstawą oprócz marchwiowo-jabłkowego i wielowarzywnego są soki z marchwi i pomarańczowy, ale można pić także soki z innych produktów. W czasie sokoterapii dopuszczalne jest jedzenie ponadto cebuli, karczochów, szparagów, fasolki szparagowej, czerwonej kapusty, zielonej papryki, pietruszki białej i zielonej, kalafiora, rzodkiewki, ziemniaków i pomidorów, a także ziół – kolendry, majeranku, rozmarynu, tymianku, cząbru oraz kopru i kopru włoskiego, a także czosnku. Można jeść także brązowy ryż, suszone owoce, owsiankę, tarty chrzan, lniany olej czy brązowy cukier oraz miód. Zalecane świeże owoce to przede wszystkim jabłka, a także morele, brzoskwinie, winogrona, gruszki, śliwki oraz melony i mango.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady