Jakie właściwości ma sok z granatu? Jak go przygotować?

Sok z granatów
Fot. ©pilipphoto/Fotolia

Dzięki zawartości odpowiedniej kombinacji przeciwutleniaczy sok z granatu wpływa na ludzki organizm nawet 3 razy korzystniej niż zielona herbata czy czerwone wino. Sok przygotowujemy z granatów gotowanych lub miksowanych na surowo.

 

Przeciwwskazaniem do regularnego spożywania soku z granatu są schorzenia układu pokarmowego.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

Właściwości soku z granatu

Granatów od zawsze używano w celach leczniczych: sokiem leczono rany, kwiatami cukrzycę, korzeniami tasiemca, skórkami biegunkę, próchnicę, wrzody, stany zapalne gardła. Podobno wyciąg z liści granatu zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, ułatwia więc odchudzanie i utrzymanie wagi. Sok z granatów zawiera nawet 3 razy więcej dobroczynnych przeciwutleniaczy (współdziałających polifenoli przeciwzapalnych, fitohormonalnych oraz antyoksydacyjnych pozytywnie wpływających na ludzki układ odpornościowy), niż czerwone wino i zielona herbata. Znacząco obniża ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i cukru we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy tętnic i stwardnienia arterii, wywiera zbawienny wpływ na pracę serca, chroni wątrobę i nerki. Wstrzymuje rozwój zmian nowotworowych piersi, prostaty, skóry, jelit, płuc, hamuje namnażanie chorych komórek i uniemożliwia rozprzestrzenianie się przerzutów. Łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy, PMS, pomaga przy problemach z erekcją i niepłodnością, leczy trądzik, regeneruje i odmładza skórę, poprawia jej ukrwienie. Regularne spożywanie uspokaja i łagodzi napięcie oraz stres. Przeciwwskazaniem do picia soku z granatów jest ryzyko interakcji z niektórymi lekami, a także takie choroby układu pokarmowego, jak zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa czy nadkwaśność.

Przygotowanie soku z granatu

Warto samodzielnie przygotować sok z granatów, gdyż gotowy jest dość drogi i istnieje ryzyko, że zawierać będzie niepożądane barwniki czy konserwanty. Z jednego owocu uzyskamy raczej małą ilość soku, najlepiej więc od razu przygotować więcej granatów. Oto najprostsze sposoby na pyszny, zdrowy sok o słodkim i orzeźwiającym smaku, stanowiącym egzotyczne urozmaicenie naszego menu:

  • Kroimy owoc na pół, wyjmujemy pestki łyżką i przekładamy do garnka. Dodajemy po 2 łyżki wody i cukru, następnie gotujemy, ciągle mieszając do zgęstnienia soku, czyli około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przelewamy przez sito.

Miksujemy wydrążone pestki granatu z łyżką cukru i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 8 godzin i odcedzamy.


  • Zacznij chronić swoje jelita, usuń toksyny z organizmu i korzystnie wpłyń na układ immunologiczny dzięki piciu soku z jabłek
  • Jeśli twoje dziecko cierpi na ból gardła i przeziębienie podaj maluchowi sok z pigwy. Dowiedz się, jak zrobić napój. 
  • Idealnym dodatkiem do deserów i lodów jest domowy sok z wiśni. Podczas przyrządzania napoju nie musisz drylować owoców. 
  • Popraw swoje samopoczucie i poczuj się "lekko" dzięki przepisom na oczyszczające soki
  • By oczyścić nerki nie musisz zapisywać się do lekarza. Wystarczy, że zaczniesz regularnie pić soki oczyszczające z warzyw
  • Sok z buraków można przygotować razem z marchwią, jabłkiem, a nawet ogórkami. Zobacz przepis!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje