Wegańska sałatka na Wielkanoc: sałatka ziemniaczana, sałatka z rzodkiewką i burakami oraz sałatka z tofu i figami

Sałatka z rzodkiewką podana na talerzu.
Fot. ©timolina/Fotolia.com

Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.

 

Na wielkanocnym stole warto postawić kilka rodzajów sałatek. Do ich przygotowania można wykorzystać nie tylko warzywa, ale także zioła, tofu i warzywa strączkowe, takie jak soczewica lub ciecierzyca. Warto też udekorować potrawy, np. liśćmi rukoli lub natką pietruszki.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

 

Wegańska sałatka jarzynowa

 

Składniki na sałatkę:

  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebulka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki majonezu sojowego,
  • sól,
  • pieprz.

 

Składniki na majonez sojowy:

  • ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy.

 

Sposób przygotowania sałatki:

  • Umyj i obierz warzywa i jabłko, a następnie pokrój je w kostkę.
  • Dodaj kukurydzę, groszek oraz majonez i dopraw do smaku.

 

Sposób przygotowania majonezu:

  • Mleko sojowe i ocet miksuj przez 2 minuty.
  • Dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju i miksuj przez 5 minut.
  • Powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania.

 

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i burakami

 

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 buraczki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki ciecierzycy lub czerwonej fasoli,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki i buraki, a następnie ugotuj je do miękkości na parze w łupinie.
  • Obierz je, kiedy ostygną.
  • Obierz cebulę, ogórki i jabłko, po czym pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewkę także pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

 

Sałatka z tofu i figami

 

Składniki:

  • 2 garści roszponki,
  • 2 świeże figi,
  • 1 małe jabłko,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 4-5 listków mięty,
  • 4 listki melisy.

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz roszponkę.
  • Umyj jabłko i pokrój je w kostkę.
  • Tofu również pokrój w kostkę.
  • Przekrój figi na środku i grilluj przez 2-3 minuty, kładąc je skórką do patelni.
  • Upraż słonecznik na suchej patelni.
  • Opłucz i posiekaj listki mięty i melisy.
  • Wymieszaj olej, syrop klonowy oraz sok z cytryny.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z powstałym sosem.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady