Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej

Shakshuka przepis
Fot. © istetiana/Fotolia.com

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

 

Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu, mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.p l- Quesadilla

Dania z jajek: shakshuka

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki,
  • 2 świeże pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli,
  • olej,
  • szczypiorek lub natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Obierz czosnek i drobno go posiekaj.
  • Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę.
  • Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory.
  • Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli.
  • Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja.
  • Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka.
  • Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki.

Wegańskie przepisy: szakszuka

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 300 g tofu,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Upraż kumin na suchej patelni.
  • Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
  • Wlej olej na patelnię i wrzuć cebulę.
  • Obierz, po czym posiekaj czosnek.
  • Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
  • Podsmażaj razem przez chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił.
  • Umyj i pokrój paprykę oraz pomidory.
  • Opłucz papryczkę i usuń z niej gniazda nasienne.
  • Wrzuć na patelnię paprykę, pomidory oraz koncentrat.
  • Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Dodaj przyprawy, syrop z agawy i ostrą papryczkę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Duś do czasu, kiedy papryka zmięknie, czyli około 20-30 minut.
  • Na oddzielnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w kostkę tofu.
  • Podlej je sosem sojowym.
  • Sos pomidorowo-paprykowy i tofu podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady