Pieczony łosoś w marynacie z imbiru i ze szpinakiem

Jedzenie w piekarniku
Fot. Flickr/Lars Plougmann/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Rybę z piekarnika można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak przygotować jedną z najzdrowszych, czyli łososia. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E, kompleks witamin z grupy B, kwasy omega-3, magnez, białko, fosfor. Redukuje poziom tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jak przyrządzić łososia, by zachował wartości odżywcze i był jednocześnie smaczny?

Łosoś w marynacie z sosu sojowego i imbiru

Ryba z piekarnika przygotowana w taki sposób doskonale rozgrzewa, jest aromatyczna i lekka.

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Dietetyczna sałatka z pomarańczą

Składniki:

  • 50 dag łososia,
  • 2 ziemniaki,
  • koper,
  • oliwa z oliwek.

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru (najlepiej świeżego),
  • 1 gałązka rozmarynu.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce składniki marynaty.

2. Obtocz w marynacie łososia i odstaw na pół godziny.

3. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

4. Zamarynowanego łososia włóż do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

5. Ułóż na rybie plasterki ziemniaków, polej oliwą.

6. Wstaw do rozgrzanego piekarniku, piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

7. Po wyjęciu i przełożeniu na talerz, posyp posiekanym koperkiem.

 

Łosoś z fetą i szpinakiem

Ten wariant ryby z piekarnika nadaje się nie tylko na obiad, ale po ostygnięciu można go wykorzystać do zrobienia kanapek. Szpinak jest bogaty w wiele witamin, a feta doskonale podkreśla jego smak.

 

Składniki

  • 50 dag łososia,
  • 8 dag sera feta,
  • 10 dag świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masła.
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno koperek.

2. Łososia skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i posyp koperkiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.

3. Na patelni rozpuść masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Umyty i osuszony szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem.

5. Do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia włóż zamarynowanego łososia.

6. Rozkrusz na nim fetę, następnie nałóż podsmażony szpinak.

7. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

 

Smacznego!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje