Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy

łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
Fot. ©BillionPhotos.com/Fotolia.com

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia.

Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis

Sałatka z tuńczyka z ryżem

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych),
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem),
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek majonezu.

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski.
  • Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
  • Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski.
  • Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • Dodaj ugotowany ryż.
  • Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku.

Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut.

Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia

Smażony łosoś na wigilię

Potrzebujesz:

  • patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 150 gramów masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia podziel na 4 kawałki po 150 gramów każdy.
  • Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 do 20 minut.
  • Odsącz rybę.
  • Na patelnię wlej olej i dodaj masło, na zimny jeszcze tłuszcz wrzuć pokrojony ząbek czosnku.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, podsmaż na nim rybę z obu stron do zarumienienia.
  • Łososia podawaj ciepłego z kawałkiem cytryny.

Pieczony łosoś wigilijny

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • piekarnika,
  • folii aluminiowej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 100-150 gramów masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie ostra papryczka.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz i podziel na 4 porcje, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na około 15 minut.
  • Miękkie masło wymieszaj z solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i czosnkiem (i ewentualnie ostrą papryczką drobno pokrojoną). Uformuj walec i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Masło wyjmij i pokrój na 8 części.
  • Na kawałku folii na blasze ułóż po kawałku masła, filet skórą do dołu i ponownie kawałek masła. Zawiń folię, by powstały sakiewki.
  • Wstaw do piekarnika na 15 do 20 minut.

Wskazówka: Solą i pieprzem możesz posypać rybę, zamiast dodawać te przyprawy do masła.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady