Potrawy wigilijne z ryb – śledzie i karp na polskich stołach

Karp wigilijny
Fot. © teressa/Fotolia.com

Śledzie to obok karpia najpopularniejszy gatunek ryb podawanych na wigilię. Podaje się je zwykle na zimno, a karpia – na ciepło i na zimno (np. w galarecie). Dobry przepis na rybę powinien zawierać wskazówki, jak obchodzić się z mięsem, by było jak najsmaczniejsze.

 

Ryba symbolizuje Chrystusa, dlatego nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Najpopularniejsze ryby w tym okresie to karp oraz śledź. Obie są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Nadają się też do przyrządzania przeróżnych potraw wigilijnych.

Potrawy wigilijne z karpia

Najpopularniejszy i najsmaczniejszy karp wigilijny to ten pokrojony w dzwonka i usmażony. Smak i zapach ryby łączy się z chrupiąca panierką. Karp to tłusta ryba, dlatego jej smak jest wyrazisty. Co więcej, tłuszcz zawarty w rybach jest zdrowy, dlatego warto przyrządzać tłuste ryby od czasu do czasu, a nie tylko od święta. Przepis na smażonego karpia jest prosty, a efekty daje wyśmienite.

 

Karp wigilijny często podawany jest też na zimno – w galarecie z jarzynami. Karp w galarecie jest delikatniejszy niż smażony i może być bardziej aromatyczny. Najlepiej smakuje, gdy gotowane mięso ryby połączone jest z warzywami takimi jak marchewka i groszek oraz pietruszka, cebula i seler. Takie zestawienie jest nie tylko smaczne, ale też estetyczne. Karp wigilijny w galarecie powinien być przed podaniem skropiony sokiem z cytryny lub octem.

 

Karpia najlepiej kupować świeżego, co przed świętami Bożego Narodzenia nie jest trudne. Po zabiciu i wypatroszeniu ryby należy ją poporcjować i namoczyć przez około pół godziny w mleku. Pomaga to pozbyć się zapachu mułu z mięsa. Innym sposobem jest „oczyszczenie” ryby za życia – żywego karpia należy wpuścić do wanny lub innego dużego pojemnika wypełnionego wodą. Powinien spędzić tam dzień lub dwa, w tym czasie pozbędzie się niezbyt przyjemnego zapachu stawu.

Ryba na wigilię: śledzie

Druga najczęściej wybierana przez Polaków ryba na wigilię to śledź. Tradycyjnie podaje się go na zimno, zwykle w oleju, w śmietanie, w formie sałatki czy w połączeniu np. z rodzynkami lub pomidorami na pikantnie.

 

Sałatka śledziowa to przeważnie połączenie płatów śledziowych, jabłka i innych, nielicznych dodatków oraz majonezu, który doskonale smakuje ze śledziami, lub majonezu ze śmietaną, dodatkiem musztardy czy soku z cytryny.

 

Najprostsze w przygotowaniu i cenione za smak są śledzie w oleju. Ten przepis na rybę na wigilię wymaga użycia wysokiej jakości śledzi, ponieważ ich smak jest zdecydowanie dominujący. Do przyrządzenia śledzi z olejem używa się przeważnie oleju słonecznikowego, rzepakowego lub mieszanki słonecznikowego i oliwy z oliwek. Oryginalny smak można uzyskać, używając do tego przepisu oleju lnianego.

 

Nie mniej popularne są śledzie w śmietanie. Śmietana wymieszana z majonezem stanowi pyszny dodatek do wyrazistej ryby. Do sosu śmietanowego można dodać cebulkę, jabłko i sok z cytryny. Tak przyrządzone śledzie warto ozdobić koperkiem lub natką pietruszki.

 

Śledzie można kupić gotowe i tylko wyłożyć je na odpowiednie talerzyki czy specjalne półmiski. Jednak w takim wypadku należy liczyć się z tym, że taka potrawa wigilijna zawiera konserwanty i stabilizatory, w przeciwieństwie do śledzi przyrządzonych samodzielnie.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady