Potrawy wigilijne z ryb – śledzie i karp na polskich stołach

Karp wigilijny
Fot. © teressa/Fotolia.com

Śledzie to obok karpia najpopularniejszy gatunek ryb podawanych na wigilię. Podaje się je zwykle na zimno, a karpia – na ciepło i na zimno (np. w galarecie). Dobry przepis na rybę powinien zawierać wskazówki, jak obchodzić się z mięsem, by było jak najsmaczniejsze.

 

Ryba symbolizuje Chrystusa, dlatego nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Najpopularniejsze ryby w tym okresie to karp oraz śledź. Obie są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Nadają się też do przyrządzania przeróżnych potraw wigilijnych.

Potrawy wigilijne z karpia

Najpopularniejszy i najsmaczniejszy karp wigilijny to ten pokrojony w dzwonka i usmażony. Smak i zapach ryby łączy się z chrupiąca panierką. Karp to tłusta ryba, dlatego jej smak jest wyrazisty. Co więcej, tłuszcz zawarty w rybach jest zdrowy, dlatego warto przyrządzać tłuste ryby od czasu do czasu, a nie tylko od święta. Przepis na smażonego karpia jest prosty, a efekty daje wyśmienite.

 

Karp wigilijny często podawany jest też na zimno – w galarecie z jarzynami. Karp w galarecie jest delikatniejszy niż smażony i może być bardziej aromatyczny. Najlepiej smakuje, gdy gotowane mięso ryby połączone jest z warzywami takimi jak marchewka i groszek oraz pietruszka, cebula i seler. Takie zestawienie jest nie tylko smaczne, ale też estetyczne. Karp wigilijny w galarecie powinien być przed podaniem skropiony sokiem z cytryny lub octem.

 

Karpia najlepiej kupować świeżego, co przed świętami Bożego Narodzenia nie jest trudne. Po zabiciu i wypatroszeniu ryby należy ją poporcjować i namoczyć przez około pół godziny w mleku. Pomaga to pozbyć się zapachu mułu z mięsa. Innym sposobem jest „oczyszczenie” ryby za życia – żywego karpia należy wpuścić do wanny lub innego dużego pojemnika wypełnionego wodą. Powinien spędzić tam dzień lub dwa, w tym czasie pozbędzie się niezbyt przyjemnego zapachu stawu.

Ryba na wigilię: śledzie

Druga najczęściej wybierana przez Polaków ryba na wigilię to śledź. Tradycyjnie podaje się go na zimno, zwykle w oleju, w śmietanie, w formie sałatki czy w połączeniu np. z rodzynkami lub pomidorami na pikantnie.

 

Sałatka śledziowa to przeważnie połączenie płatów śledziowych, jabłka i innych, nielicznych dodatków oraz majonezu, który doskonale smakuje ze śledziami, lub majonezu ze śmietaną, dodatkiem musztardy czy soku z cytryny.

 

Najprostsze w przygotowaniu i cenione za smak są śledzie w oleju. Ten przepis na rybę na wigilię wymaga użycia wysokiej jakości śledzi, ponieważ ich smak jest zdecydowanie dominujący. Do przyrządzenia śledzi z olejem używa się przeważnie oleju słonecznikowego, rzepakowego lub mieszanki słonecznikowego i oliwy z oliwek. Oryginalny smak można uzyskać, używając do tego przepisu oleju lnianego.

 

Nie mniej popularne są śledzie w śmietanie. Śmietana wymieszana z majonezem stanowi pyszny dodatek do wyrazistej ryby. Do sosu śmietanowego można dodać cebulkę, jabłko i sok z cytryny. Tak przyrządzone śledzie warto ozdobić koperkiem lub natką pietruszki.

 

Śledzie można kupić gotowe i tylko wyłożyć je na odpowiednie talerzyki czy specjalne półmiski. Jednak w takim wypadku należy liczyć się z tym, że taka potrawa wigilijna zawiera konserwanty i stabilizatory, w przeciwieństwie do śledzi przyrządzonych samodzielnie.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje