Rybne potrawy świąteczne – pomysły na rybę na święta: łosoś z owocami, galaretki z dorsza

łosoś z pomarańczami
Fot. ©Gagula/Fotolia.com

Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.

Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole. Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb.

Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości?

Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych. Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ogórkowa

Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ dużej pomarańczy,
  • żurawina ze słoiczka,
  • posiekany koperek.

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miodu).

Sposób przygotowania:

  • Opłucz łososia. Połóż go na desce, skórką do dołu. Między skórę a mięso włóż nóż. Przytrzymują koniec filetu przeciągnij nożem tak, by odciąć skórkę. Łososia pozbawionego skóry podziel na 3 mniejsze porcje. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wysmaruj łososia słodką i ostrą papryką w proszku. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i polej sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym oraz oliwą. Rybę obtocz w marynacie. Odłóż do zamarynowania na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarniki do 210 stopni Celsjusza. Na łososiu ułóż pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Na wierzch upieczonej ryby wyłóż żurawinę i posiekany koperek.

Przepis na wykwitną galaretkę rybną z awokado i krewetkami

Składniki:

  • 200 g filetu z dorsza bez skóry i ości,
  • 6 blanszowanych krewetek (bez pancerza),
  • ½ awokado,
  • sok z cytryny (do skropienia),
  • 3 ½ łyżki żelatyny w proszku,
  • posiekany koperek i natka pietruszki.

Składniki na bulion jarzynowy:

  • ok. 1,2 litra wody,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie 4 łyżki białego wina),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 ziarenka: czarnego pieprzu, ziela angielskiego,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od ugotowania bulionu jarzynowego. Do rondelka wlej wodę, dodaj obrane i pokrojone warzywa z włoszczyzny oraz przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Odcedź.
  • Marchewkę z wywaru pokrój na cienkie plastry. Odłóż.
  • Do wywaru dodaj sos rybny (lub wino), sok z cytryny, oliwę i cukier. Podgrzej do (prawie) zagotowania. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę w proszku. Całość mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw z ognia i wystudź.
  • Opłucz rybę i osusz ją za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut. Rybę wyjmij, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pokrój krewetki na plasterki. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  • Wlej połowę ostudzonego i lekko zgęstniałego bulionu do małych miseczek. Włóż kawałki ryby i krewetek, a także pokrojone: marchewkę, awokado, koperek i natkę pietruszki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje