Herbata zielona, czarna, czerwona i biała – dlaczego warto je pić? Właściwości i zastosowanie

Trzy rodzaje herbat zaparzone w czajnikach.
Fot. ©dream79/Fotolia.com

Herbata jest naparem, przyrządzanym z poddanych wcześniejszej obróbce liści i pąków roślin kamelii. Sposób parzenia, picia i podawania uzależniony jest przede wszystkim od jej rodzaju. Wśród najpopularniejszych typów herbat można wymienić: czarną, zieloną, czerwoną i białą. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i zastosowaniem.

 

Rodzaj herbaty uzależniony jest przede wszystkim od procesu obróbki liści roślin, określanych zbiorczą nazwą – kamelia. Rośliny te uprawiane są w krajach, w których panuje łagodny klimat i wysoka wilgotność powietrza. Herbata po raz pierwszy w Europie pojawiła się na początku XVII stulecia i początkowo uchodziła za skuteczne lekarstwo na febrę (malarię).

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne ciastka

 

Herbata czarna – skuteczny napój pobudzający

 

Herbatę czarną otrzymuje się w wyniku czteroetapowego procesu, który obejmuje: więdnięcie liści, ich skręcanie, fermentację oraz suszenie. Cechuje się ona jasnym kolorem i intensywnym, chociaż krótkotrwałym, aromatem. Czas parzenia tego naparu uzależniony jest od poziomu rozdrobnienia suszonych liści herbaty, jej gatunku oraz stopnia twardości wody (zwykle wynosi on nie więcej niż 5 min). Cechą charakterystyczną herbaty czarnej jest wysoka zawartość teiny, która ma właściwości pobudzające. Wśród innych zalet tego naparu można wymienić: pobudzanie układu trawiennego do pracy, obniżanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz zapobieganie próchnicy zębów.

 

Herbata zielona – minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca

 

Kolejnym popularnym rodzajem naparu, przyrządzanego z liści kamelii, jest herbata zielona. Powstaje ona z liści herbaty chińskiej, które nie są poddawane fermentacji, tylko od razu suszeniu. Herbata zielona charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem. Podobnie jak w przypadku herbaty czarnej, temperatura i czas parzenia uzależnione są od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty oraz twardości wody. Jednak szacuje się, że czas jej parzenia powinien wynosić nie więcej niż 2 min. Picie herbaty zielonej jest szczególnie zalecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bowiem przyśpiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej. Do zdrowotnych właściwości zielonej herbaty można zaliczyć również: zapobieganie miażdżycy i chorobie Alzheimera, pobudzanie mózgu do pracy, zapobieganie nadciśnieniu i innym chorobom układu krwionośnego.

 

Herbata czerwona – polecana przy odchudzaniu

 

Kolejnym typem naparu z liści kamelii jest herbata czerwona, zwana również smoczą herbatą. Jej charakterystyczną cechą jest wyrazisty – korzenny – smak oraz intensywny zapach. Wytwarza się ją z liści herbaty, które poddawane są dodatkowej fermentacji. Ponadto uważa się ją za herbatę o najkorzystniejszych właściwościach zdrowotnych. Herbata czerwona pobudza układ trawienny, przyśpieszając spalanie tłuszczu, przez co polecana jest osobom, przebywającym na diecie odchudzającej. Wśród zbawiennych właściwości tej herbaty można wymienić także: zwalczanie infekcji o podłożu bakteryjnym i wirusowym, obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz poprawę pamięci i koncentracji.

 

Herbata biała – dobry zamiennik kawy

 

Proces wytwarzania herbaty białej jest najbardziej skomplikowany w porównaniu do powstawania innych rodzajów herbat. Przyrządza się ją z pąków i młodych liści herbaty chińskiej, które zbierane są w okresie wiosennym, a następnie poddawane naturalnemu suszeniu na słońcu. Mimo swojej nazwy charakteryzuje się ona lekko żółtym kolorem oraz delikatnym smakiem. Herbata biała ma silne działanie pobudzające, dlatego może zastąpić kawę. Ponadto pozytywnie działa na zdrowie, minimalizując ryzyko wystąpienia raka i chorób układu krwionośnego.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady