biała miseczka z sosem duńskim, obok kawałki cytryn, koperek i ogórki
© juliasudnitskaya/Adobe Stock

Sos duński, czyli remulada, to idealny dodatek do wędlin, jajek czy grillowanych warzyw. Dressing przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty, korniszonów, cebuli, majonezu oraz przyprawy curry. Sos majonezowy jest gęsty i aromatyczny. Doskonale sprawdza się zarówno do dań podawanych na gorąco, jak i na zimno.

 

Sos duński to dość kaloryczny dodatek do dań, ponieważ 100 g produktu to prawie 340 kcal. Dressing jest źródłem kwasów nasyconych, węglowodanów oraz niewielkiej ilości białka. Sos majonezowy można kupić gotowy w sklepie lub przygotować samodzielnie z łatwo dostępnych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, jak: ogórki, majonez, cebula, koperek czy przyprawa curry.

Przepis na sos duński, krok po kroku

Do przygotowania sosu duńskiego potrzeba majonezu. Można go kupić oczywiście w sklepie ale i przyrządzić samodzielnie, np. w wersji wegańskiej na 3 sposoby, wykorzystując do tego: mleko sojowe i sól typu manaka, orzechy nerkowca lub tofu i mango.

 

Składniki:

 

  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (wykorzystując jogurt grecki, sos będzie bardziej gęsty),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1/2 cebuli,
  • mała garść kapusty kiszonej,
  • 2 korniszony,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny (opcjonalnie, jeśli chcesz, aby sos był bardziej kwaśny).

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kiszoną kapustę odsącz dokładnie z nadmiaru soku.
  • Cebulę, kapustę oraz korniszony pokrój jak najdrobniej i przełóż do niewielkiej miseczki.
  • Dodaj jogurt, majonez, posiekany koperek, curry i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki ze sobą.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Odstaw sos na godzinę do lodówki.

 

Smacznego!

Sos duński Remulada - z czym podawać?

Duński sos majonezowy doskonale smakuje zarówno z potrawami podawanymi na gorąco, jak i na zimno. Dressing warzywny można dodawać do pieczonego mięsa bądź zastąpić nim ketchup i serwować z frytkami. Sos duński to również smaczny dodatek do jajek, różnego rodzaju wędlin, żółtego sera oraz warzyw surowych, grillowanych, gotowanych na parze czy pieczonych w piekarniku.

Więcej na temat przepisy kuchnia sosy