Szybkie ciasto: mazurek wielkanocny z kruchego ciasta i nadzienia z cytryn i białej czekolady

Wielkanocny mazurek polany gęstą czekoladą i posypany orzechami.
Fot. ©wideonet/Fotolia.com

Mazurek wielkanocny z cytrynami i białą czekoladą to pyszne ciasto na Wielkanoc. Kruchy spód w połączeniu z delikatnym kremowym nadzieniem tworzy smaczny deser, który idealnie pasuje na świąteczny stół.

 

Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowuje się z kruchego ciasta, migdałów oraz marmolady. Ciasto to słodki deser, który najczęściej pojawia się na świątecznym stole. Mazurek wielkanocny doskonale komponuje się również z masą kajmakową, chałwą, bakaliami czy kwaśnymi owocami oraz słodką, białą czekoladą.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki i selera

 

Cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą, krok po kroku

 

Biała czekolada to smaczny dodatek, z którego można robić przeróżne desery. Oryginalną i słodką przekąską jest, np.: kremowy pudding, truskawki w czekoladzie, muffinki oraz ciasta i ciasteczka.

 

Potrzebujesz:

  • formy na kruche ciasto (o średnicy 25 cm),
  • sita,
  • garnków do wykonania kąpieli wodnej.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ¾ kostki zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki przegotowanej wody.

 

Składniki na krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ szklanki cukru,
  • serek mascarpone (150 g),
  • tabliczka białej czekolady (200 g).

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę tortową przesiej przez sito.
  • Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
  • Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
  • Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  • Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Sposób przygotowania kremu:
  • Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  • Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
  • Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
  • Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
  • Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.

 

Smacznego!

 

Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Szykujesz sama wielkanocne słodkości?

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady