Mazurek wielkanocny z cytrynami i białą czekoladą to pyszne ciasto na Wielkanoc. Kruchy spód w połączeniu z delikatnym kremowym nadzieniem tworzy smaczny deser, który idealnie pasuje na świąteczny stół.

Reklama

Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowuje się z kruchego ciasta, migdałów oraz marmolady. Ciasto to słodki deser, który najczęściej pojawia się na świątecznym stole. Mazurek wielkanocny doskonale komponuje się również z masą kajmakową, chałwą, bakaliami czy kwaśnymi owocami oraz słodką, białą czekoladą.

Cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą, krok po kroku

Zobacz także

Biała czekolada to smaczny dodatek, z którego można robić przeróżne desery. Oryginalną i słodką przekąską jest, np.: kremowy pudding, truskawki w czekoladzie, muffinki oraz ciasta i ciasteczka.

Potrzebujesz:

  • formy na kruche ciasto (o średnicy 25 cm),
  • sita,
  • garnków do wykonania kąpieli wodnej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ¾ kostki zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki przegotowanej wody.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ szklanki cukru,
  • serek mascarpone (150 g),
  • tabliczka białej czekolady (200 g).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę tortową przesiej przez sito.
  • Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
  • Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
  • Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  • Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Sposób przygotowania kremu:
  • Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  • Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
  • Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
  • Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
  • Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.

Smacznego!

Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama