Szybka i smaczna sałatka imprezowa z trzech puszek w wersji z tuńczykiem i wegańskiej

Trzy otwarte puszki z kukurydzą konserwową, zielonym groszkiem i czerwoną fasolą
Fot. ©Valeriy/Fotolia.com

Podczas domowej imprezy może się zdarzyć, że goście zgłodnieją, a zamówiona pizza nie zdąży jeszcze dotrzeć. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką trzy puszki z różnymi składnikami na imprezową sałatkę. W ciągu 15 minut można przyrządzić z nich pyszne, zdrowe i lekkie danie, które zaspokoi głód.

 

Przygotowanie sałatki razem z gośćmi może być sposobem na urozmaicenie imprezy.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone

Przepis na sałatkę z trzech puszek z tuńczykiem

Zestawienie smakowe słodkiego ananasa z tuńczykiem może wydawać się odważne lub nietypowe. Jednak doskonale sprawdza się w sałatce.

Składniki:

  • puszka ananasa,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
  • słoik selera konserwowego,
  • jedna duża cebula lub pół pokrojonego w plasterki pora,
  • ok. 200 ml jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżki majonezu,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Otwórz puszkę ananasa i odlej zalewę. Owoce pokrój. Możesz pokroić je nożem, kiedy są jeszcze w puszce: włóż nóż w okrągłe otwory w plastrach i w kilku miejscach dociskaj ostrze do ścianek puszki.
  • Wsyp kawałki ananasa do dużego naczynia, np. misy.
  • Otwórz puszę groszku konserwowego i odlej z niego zalewę, a następnie dodaj go do ananasa.
  • Odlej również zalewę od selera konserwowego i wrzuć go do naczynia.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę lub por w plasterki i dodaj je do pozostałych składników.
  • Dodaj tuńczyka.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • W osobnym naczyniu zmieszaj jogurt z majonezem.
  • Polej wszystkie składniki jogurtem zmieszanym z majonezem, dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i posyp natką pietruszki.

 

Smacznego!

Przepis na wegańską sałatkę z trzech puszek

Sałatkę z puszek można przyrządzić także w wersji wegańskiej. Śmietanę i majonez należy zastąpić wówczas ich wegańską wersją. Zamiast tuńczyka dodać natomiast czerwoną fasolę z puszki.

 

Składniki:

  • puszka ananasa,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • jedna duża cebula lub pół pokrojonego w plasterki pora,
  • ok. 200 ml jogurtu sojowego albo śmietany z orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki majonezu ze słonecznika,
  • natka pietruszki,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój ananas.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę albo pora w plasterki.
  • Odlej zalewę z puszki groszku i fasoli.
  • Wrzuć wszystkie składniki do dużego naczynia i wymieszaj je.
  • Zmieszaj jogurt sojowy z majonezem i zalej nimi wszystkie składniki.
  • Dodaj pieprz.
  • Posyp wszystko natką pietruszki.
  • Smacznego!

Co jeszcze można dodać do sałatki z puszek

Zarówno do mięsnej, jak i wegańskiej wersji sałatki można dodać inne składniki, jeżeli akurat nimi dysponujemy. Doskonale pasują do nich m.in.:

  • gotowany ryż,
  • uprażone na patelni orzechy włoskie,
  • pestki dyni albo słonecznika,
  • kiełki, np. rzodkiewki albo pszenicy,
  • ogórek kiszony posiekany w drobną kostkę,

oliwki, czarne lub zielone.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje