Przepisy na przystawki wielkanocne z łososia wędzonego i pieczonego

kawałek łososia pomidorki-koktajlowe cytryna leżące na stole
Fot. ©yuliiaholovchenko/Fotolia.com

Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym.

Na stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych potraw, takich jak biały barszcz, dania mięsne, wędliny i jajka pojawiają się rozmaite przekąski. Smaczną propozycją są przystawki wielkanocne z łososia. Można je przygotować wykorzystując np. łososia wędzonego lub pieczonego.

Przepis na przystawki wielkanocne: pasta łososiowo-jajeczna

Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

  • 250 g filetu łososia,
  • 4 jaja,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki śmietany kremówki (30%),
  • po ½ łyżeczki: soli morskiej, czerwonej papryki, świeżo zmielonego pieprzu.
  • do upieczenia łososia: 1 łyżka sosu sojowego (jasnego), 1,5 łyżeczki płynnego miodu (ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego), 1 łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie: 3 łyżki klarowanego masła, szczypta rzeżuchy i soli.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do marynaty włóż łososia skórką do góry.
  • Naczynie z łososiem wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut. Wyjmij łososia z piekarnika i usuń skórę oraz szarą część mięsa ze spodu.
  • Łososia rozdrobnij widelcem. Usuń ości i ostudź.
  • Jajka włóż do garnka, zalej ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 i pół minuty (licząc czas od momentu zagotowania wody). Obierz jajka ze skorupek i pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Cebulę pokrojoną w kosteczkę połóż na sitku i sparz szklanką wrzątku. Odcedź.
  • Łososia oraz powstały sos w naczyniu przełóż do miski. Dodaj cebulę, jajka. Całość podnieć widelcem, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Pastę dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną papryką. Do pasty wlej sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Do czystej miski włóż masło (pokrojone na kawałeczki). Ubijaj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę i kontynuuj ubijanie przez następne 2-3 minuty. Masę dodaj do pasty łososiowo-jajecznej. Wymieszaj.
  • Gotową pastę przełóż np. do słoika. Wygładź powierzchnię.
  • Masło roztop i dopraw solą. Na przygotowanej paście ułóż rzeżuchę i zalej masłem. Pastę wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Przygotowana pasta łososiowo-jajeczna doskonale smakuje z pieczywem.

Przepis na przystawki wielkanocne: szybkie roladki z wędzonego łososia z krewetkami

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry),
  • 10 krewetek królewskich (ugotowanych),
  • 125 g gęstego serka śmietankowego (Philadelphia),
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rukoli,
  • oliwa,
  • bagietka.

Sposób przygotowania:

  • Filiżanki (lub foremki żaroodporne) posmaruj od wewnątrz oliwą. Wyłóż je łososiem - około ¾ ilości przygotowanego łososia wędzonego.
  • Pozostałego łososia drobno posiekaj wraz z obranymi krewetkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Posyp pieprzem i wymieszaj z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem.
  • Przygotowanego łososia przełóż do filiżanek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Roladki przełóż na talerz. Obłóż rukolą i plasterkami lekko osolonej cebuli. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
  • Przygotowane roladki z łososia doskonale smakują z bagietką.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady