Pomysł na przystawkę – jak zrobić tatar z bakłażana i pastę z makreli i twarogu do pieczywa?

kanapki z pastą rybną
Fot. ©wideonet/Fotolia.com

Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.

 

Tatar z bakłażana będzie wyglądał bardzo efektownie na talerzu, gdy na koniec poleje się go odrobiną ciemnego sosu sojowego. Pasta rybna rewelacyjnie smakuje z chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem, wyjętym świeżo z piekarnika.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Orientalny bakłażanowy tatar – przepis, krok po kroku

Tatar z bakłażana podaje się z chipsami krewetkowymi oraz pastą z mięsa wołowego. Danie ma pikantny smak, ponieważ jednym z jego składników jest pasta chili.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g pręgi wołowej,
  • 2 średniej wielkości bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 200 g pikantnej pasty chili,
  • 3 listki limonki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 chipsy krewetkowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • kiełki (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 60 min (z uduszonym wcześniej mięsem)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj, osusz i pokrój na dość duże kawałki.
  • Posiekaj w piórka połowę cebuli.
  • Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
  • Dodaj połowę cebuli pociętej w piórka.
  • Stopniowo dolewaj bulion.
  • Duś mięso, aż do jego całkowitego rozpadu (może to zająć około 3 h).
  • Bakłażana pokrój w cienkie plastry, osusz i upiecz w piekarniku.
  • Po ostudzeniu bakłażana, potnij go w kostkę.
  • Liście limonki posiekaj w cienkie paski.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Dodaj liście limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bakłażana, pastę chili i sos sojowy oraz smaż około 2 minuty.
  • Uduszone mięso rozgnieć widelcem do konsystencji gęstego dżemu.
  • Wołowinę uformuj w 2 kulki i połóż na talerzu.
  • Dodaj chipsy krewetkowe i na nie nałóż tatar z bakłażana.
  • Ozdób potrawę szczyptą kiełków.

 

Smacznego!

Pasta z makreli i twarogu – przepis, krok po kroku

Pasta z ryby to szybki do zrobienia dodatek do pieczywa. Kanapki z pastą makrelową można ozdobić posiekanym szczypiorkiem bądź kawałkami świeżej rzodkiewki.

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (około 300 g),
  • 300 g twarogu,
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Makrelę dokładnie obierz z ości.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Po ostudzeniu jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Biały ser dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  • Dodaj starte jajka i makrelę.
  • Po połączeniu się wszystkich składników dopraw pastę solą oraz pieprzem.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady