Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.

Reklama

Tatar z bakłażana będzie wyglądał bardzo efektownie na talerzu, gdy na koniec poleje się go odrobiną ciemnego sosu sojowego. Pasta rybna rewelacyjnie smakuje z chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem, wyjętym świeżo z piekarnika.

Orientalny bakłażanowy tatar – przepis, krok po kroku

Tatar z bakłażana podaje się z chipsami krewetkowymi oraz pastą z mięsa wołowego. Danie ma pikantny smak, ponieważ jednym z jego składników jest pasta chili.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g pręgi wołowej,
  • 2 średniej wielkości bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 200 g pikantnej pasty chili,
  • 3 listki limonki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 chipsy krewetkowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • kiełki (do dekoracji).

Czas przygotowania: 60 min (z uduszonym wcześniej mięsem)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj, osusz i pokrój na dość duże kawałki.
  • Posiekaj w piórka połowę cebuli.
  • Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
  • Dodaj połowę cebuli pociętej w piórka.
  • Stopniowo dolewaj bulion.
  • Duś mięso, aż do jego całkowitego rozpadu (może to zająć około 3 h).
  • Bakłażana pokrój w cienkie plastry, osusz i upiecz w piekarniku.
  • Po ostudzeniu bakłażana, potnij go w kostkę.
  • Liście limonki posiekaj w cienkie paski.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Dodaj liście limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bakłażana, pastę chili i sos sojowy oraz smaż około 2 minuty.
  • Uduszone mięso rozgnieć widelcem do konsystencji gęstego dżemu.
  • Wołowinę uformuj w 2 kulki i połóż na talerzu.
  • Dodaj chipsy krewetkowe i na nie nałóż tatar z bakłażana.
  • Ozdób potrawę szczyptą kiełków.

Smacznego!

Pasta z makreli i twarogu – przepis, krok po kroku

Pasta z ryby to szybki do zrobienia dodatek do pieczywa. Kanapki z pastą makrelową można ozdobić posiekanym szczypiorkiem bądź kawałkami świeżej rzodkiewki.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (około 300 g),
  • 300 g twarogu,
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Makrelę dokładnie obierz z ości.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Po ostudzeniu jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Biały ser dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  • Dodaj starte jajka i makrelę.
  • Po połączeniu się wszystkich składników dopraw pastę solą oraz pieprzem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama