Przetwory z ostrą papryką chili: konfitura, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami

Słoiki z przetworami z papryki.
Fot. ©aneta_gu/fotolia

Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.

 

Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek. Przydadzą się przy krojeniu papryk i usuwaniu z nich nasion. Dzięki nim unikniesz np. zatarcia oka lub pieczenia skóry rąk.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody

Konfitura z ostrych papryczek chili

Składniki (na 5 niedużych słoików):

  • 1 kg papryczek chili,
  • 75 dag cukru,
  • sok z 1 cytryny.

 

Czas przygotowania: około 20-30 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyść papryczki, usuń z nich gniazda nasienne i drobno pokrój.
  • Posyp warzywa cukrem i wymieszaj. Zostaw paprykę na jakiś czas, aby puściła sok. Możesz ją pozostawić nawet na całą noc.
  • Doprowadź papryczki z cukrem do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij je, jednak tak, by kawałki chili były widoczne.
  • Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut.
  • Jeszcze gorące papryczki włóż do małych słoiczków (które zostały wcześniej umyte i wyparzone) i postaw do góry dnem. Zostaw je do ostygnięcia.

Marynowana papryczka chili

Składniki:

  • 1 kg papryczek chili,
  • 1 ¼ szklanki octu,
  • 1,2 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 ½ łyżki cukru,
  • 4-5 listków laurowych,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżka oliwy do każdego słoika,
  • 2 ząbki czosnku do każdego słoika.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj papryczki i wytnij z nich gniazda nasienne oraz usuń pestki.
  • Przygotuj zalewę z wody, ziela angielskiego, soli, gorczycy, pieprzu i liści laurowych. Gotuj ją kilka minut na średnim ogniu dotąd, aż poczujesz aromat przypraw.
  • Papryczki ułóż w słoikach dosyć ściśle.
  • Do każdego słoika włóż 2-3 ząbki czosnku i dolej łyżkę oliwy.
  • Dodaj ocet do zalewy i zagotuj wszystkie składniki.
  • Wlej gorącą zalewę do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć słoiki i pasteryzuj w piekarniku przez 10 minut. Ustaw urządzenia na 130 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij słoiki z piekarnika i postaw je do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia.

Papryczki chili w oleju

Składniki (na 5 małych słoików):

  • 1 kg papryczek chili,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 l oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • cukier,
  • bazylia.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę, odetnij z każdej sztuki wierzch i usuń gniazda nasienne i nasiona. Nie wyrzucaj nasion.
  • Papryki ułóż w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego z nich wrzuć nasiona z chili, pół łyżeczki soli, pół ząbka czosnku, szczyptę cukru i pół łyżeczki bazylii.
  • W garnku rozgrzej olej i oliwę z oliwek i zalej nimi papryczki. Zostaw 2 cm wolnego miejsca od wieczka.
  • Zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Papryczki będą gotowe do zjedzenia za około 2 tygodnie.

Buraczki z ostrą papryczką chili

Składniki (na 10 porcji):

  • 14 sztuk papryczek chili,
  • 6 kg buraków,
  • 7 dużych cebul,
  • ½ litra octu,
  • ½ kg cukru,
  • ½ litra wody,
  • 4 płaskie łyżki soli.

 

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj buraki, ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj na tarce.
  • Obierz cebulę.
  • Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne.
  • Zmiel warzywa w maszynce do mięsa.
  • Zagotuj cukier, ocet, wodę i sól.
  • Do gotującej się zalewy wrzuć cebulę i papryczki. Gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj buraki i zagotuj wszystkie składniki.
  • Gorące warzywa włóż do umytych i wyparzonych słoików.
  • Pasteryzuj buraczki z papryką przez około 5-10 minut.

 

Smacznego!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady