Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
Fot. ©Maksim Pasko/Fotolia.com

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

 

100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C, co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

 

Konfitura z jeżyn

 

Składniki:

  • 3 kg jeżyn,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda.
  • Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił.
  • Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu.
  • Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem.
  • Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu.
  • Pozostaw konfiturę do ostygnięcia.
  • Przełóż ją do słoików.

 

Nalewka z jeżyn

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,25 l spirytusu,
  • 75 dkg cukru.

 

Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda.
  • Wsyp owoce do dużego słoja.
  • Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni.
  • Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni.
  • Następnie przelej zawartość słoika do drugiego podobnej wielkości słoja. Resztę jeżyn zgnieć np. widelcem i zalej wódką.
  • Po 7 dniach przelej jeżyny ze słoika z wódką do słoika ze spirytusem.
  • Wymieszaj oba płyny, przefiltruj i przelej do butelek.
  • Zamknij butelki i pozostaw je w ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka nabrała smaku.

 

Dżem malinowo-jeżynowy

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 1 kg malin,
  • 700 g preparatu typu żel-fix,
  • można też dodać 1 szklankę cukru.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj owoce i zostaw je na sitku, aby odciekła z nich woda.
  • Włóż jeżyny i maliny do garnka z dużym dnem.
  • Gotuj owoce około 1,5 godziny dotąd, aż się rozgotują. Możesz też dodać cukier.
  • Przetrzyj pulpę owocową przez sitko lub gazę. Dodaj żel-fix i gotuj przez 15-20 minut.
  • Przełóż dżem do słoiczków i zakręć je.
  • Pasteryzuj w wysokim garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików przez około 10-15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij dżem z garnka i postaw słoiki do góry dnem.

 

Kompot z jeżyn

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka wody.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz jeżyny na sitku.
  • Przesyp owoce do słoików.
  • Zasyp je cukrem i zalej przegotowaną wodą.
  • Zakręć słoiki i utrwal kompot w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna działa podobnie jak pasteryzacja. Dzięki niej przetwory nie psują się przez kilka miesięcy.
  • Wstaw ostudzone słoiki do garnka i zalew chłodną wodą do 2/3 wysokości słoików.
  • Przykryj słoiki i podgrzej je na niewielkim ogniu.
  • Zmniejsz gaz, gdy woda zacznie falować. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewaj przez 15-20 minut, a litrowe przez 25-35 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady