Przetwory z czarnych jagód: przepis na kompot, konfiturę z jagód i jagody w cukrze

Na stole leżą kanapki posmarowane dżemem jagodowym.
Fot. ©whitestorm/Fotolia.com

Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.

 

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Pamiętaj, aby przed zabraniem się do pracy, dokładnie opłukać jagody. Przebierz też owoce i wyrzuć te, które nie nadają się do spożycia.

 

Właściwości jagód

 

Czarne jagody mają następujące właściwości lecznicze:

 

Konfitura z jagód

 

Składniki (na 4 słoiki):

  • 50 g jagód,
  • 2 łyżki wody,
  • ½ szklanki cukru.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Włóż owoce na patelnię i zasyp je cukrem. Dolej wody.
  • Podgrzej składniki i mieszaj co jakiś czas.
  • Rozgnieć owoce.
  • Gotuj konfiturę dotąd, aż zgęstnieje. Powinno to potrwać około 10-20 minut. Pamiętaj o mieszaniu.
  • Włóż zawartość patelni do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.

 

Kompot z jagód

 

Składniki (na ok. 1 l kompotu):

  • 1 kg czarnych jagód,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Włóż je do słoików. Zapełnij je do ¾ wysokości.
  • Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj dotąd, aż cukier się rozpuści.
  • Zalej jagody tak przygotowanym syropem.
  • Pasteryzuj kompot przez 20 minut.

 

Jagody w cukrze

 

Składniki (na 4 słoiki):

  • 1 kg jagód,
  • 20 dag cukru.

 

Czas przygotowania: 40-50 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Umyj i wyparz słoiki, najlepiej w piekarniku. Ustaw urządzenie na 150 stopni Celsjusza i susz słoiki około 15 minut.
  • Wsyp jagody do garnka i dodaj do nich cukier. Gotuj dotąd, aż puszczą sok.
  • Włóż owoce do słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Aby zapasteryzować weki, wstaw do garnka słoiki i zalej je do ¾ wysokości. Zagotuj wodę.
  • Wyjmij słoiki i odstaw do ostygnięcia.

 

Możesz też zrobić jagody w cukrze z użyciem świeżych owoców. Wsyp je do słoików. U góry zostaw 3 cm wolnego miejsca. Posyp jagody cukrem.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje