Przetwory z czarnych jagód: przepis na kompot, konfiturę z jagód i jagody w cukrze

Na stole leżą kanapki posmarowane dżemem jagodowym.
Fot. ©whitestorm/Fotolia.com

Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.

 

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: keks świąteczny

Pamiętaj, aby przed zabraniem się do pracy, dokładnie opłukać jagody. Przebierz też owoce i wyrzuć te, które nie nadają się do spożycia.

 

Właściwości jagód

 

Czarne jagody mają następujące właściwości lecznicze:

 

Konfitura z jagód

 

Składniki (na 4 słoiki):

  • 50 g jagód,
  • 2 łyżki wody,
  • ½ szklanki cukru.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Włóż owoce na patelnię i zasyp je cukrem. Dolej wody.
  • Podgrzej składniki i mieszaj co jakiś czas.
  • Rozgnieć owoce.
  • Gotuj konfiturę dotąd, aż zgęstnieje. Powinno to potrwać około 10-20 minut. Pamiętaj o mieszaniu.
  • Włóż zawartość patelni do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.

 

Kompot z jagód

 

Składniki (na ok. 1 l kompotu):

  • 1 kg czarnych jagód,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Włóż je do słoików. Zapełnij je do ¾ wysokości.
  • Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj dotąd, aż cukier się rozpuści.
  • Zalej jagody tak przygotowanym syropem.
  • Pasteryzuj kompot przez 20 minut.

 

Jagody w cukrze

 

Składniki (na 4 słoiki):

  • 1 kg jagód,
  • 20 dag cukru.

 

Czas przygotowania: 40-50 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i przebierz jagody.
  • Umyj i wyparz słoiki, najlepiej w piekarniku. Ustaw urządzenie na 150 stopni Celsjusza i susz słoiki około 15 minut.
  • Wsyp jagody do garnka i dodaj do nich cukier. Gotuj dotąd, aż puszczą sok.
  • Włóż owoce do słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Aby zapasteryzować weki, wstaw do garnka słoiki i zalej je do ¾ wysokości. Zagotuj wodę.
  • Wyjmij słoiki i odstaw do ostygnięcia.

 

Możesz też zrobić jagody w cukrze z użyciem świeżych owoców. Wsyp je do słoików. U góry zostaw 3 cm wolnego miejsca. Posyp jagody cukrem.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady