Nalewka z owoców dzikiej róży

Gałązka owoców dzikiej róży.
Fot. ©Comugnero Silvana/Fotolia

Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.

 

Rada:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Do przygotowania nalewki z dzikiej róży najlepiej zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Jeżeli owoce nie są przemrożone, możesz włożyć świeże owoce na jedną noc do lodówki.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Potrzebujesz:

  • dużego słoja,
  • szklanych butelek,
  • małego ostrego nożyka,
  • małej łyżeczki,
  • drobnego sitka,
  • miski.

 

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych owoców dzikiej róży,
  • ¼ litra spirytusu,
  • ½ litra wódki,
  • ½ kg cukru

 

Sposób wykonania:

1. Przemrożone owoce dzikiej róży wsyp do miski i dokładnie opłucz.

2. Ostrym nożykiem odetnij końcówki owoców z obydwu stron.

3. Każdy owoc przekrój na pół i małą łyżeczką usuń pestki i włoski, tak aby w żadnym owocu nie została pestka.

4. Oczyszczone owoce wrzuć do miski i zalej zimną wodą. Usuń pozostałe nieczystości, odlej wodę i jeszcze raz dokładnie wypłucz.

5. Owoce dzikiej róży wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem. Całość zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Potrząsaj słojem co 2-3 dni.

6. Po 14 dniach do słoja wlej spirytus i wódkę. Owoce, sok i alkohol wymieszaj, szczelnie zakręć i pozostaw na kolejne 14 dni. Wstrząsaj słojem z nalewką co 2-3 dni.

7. Nalewkę odcedź, przelej do butelek i postaw w chłodnym miejscu na dwa miesiące.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje