Konfitura, dżem czy syrop z dzikiej róży, czyli smacznie i zdrowo

Dzika róża
Fot. ©zibdim/Fotolia

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

 

Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. W jej owocach można znaleźć nawet 850-1200 mg tej witaminy na 1000 g owoców. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dzika róża jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś z piekarnika

Jak przygotować dziką różę do przetworów?

Wykonanie przetworów nie jest trudne, ani specjalnie kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne może okazać się przygotowanie samych owoców. Należy odciąć ich szypułki, przekroić wzdłuż i za pomocą niewielkiej łyżeczki lub nożyka usunąć z wnętrza pestki wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce należy przełożyć do miski i dokładnie umyć. Przy przygotowywaniu owoców bardzo przydatne będą rękawiczki – pomoże to uniknąć zabarwienia rąk na pomarańczowo. Tak przyszykowane owoce dzikiej róży są gotowe do dalszej obróbki. Od nas zależy, co z nich chcemy przygotować – konfiturę, dżem czy syrop.

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. I znowu zostawiamy na 12 godzin, po czym gotujemy przez 20-30 minut – owoce powinny stać się szkliste. Następnie gotową konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych – umytych, wysterylizowanych i suchych słoików.

Dżem z dzikiej róży

Dobrym pomysłem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na długie przygotowanie konfitury, będzie dżem. Do jego zrobienia potrzebne będą 2 kg owoców, cytryna oraz pół kilograma cukru. Owoce przyszykowujemy w taki sam sposób, jak do konfitury. Następnie gotujemy je przez około pół godziny, a po tym przecieramy przez sitko. Do powstałego przecieru dodajemy cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny. Ponownie zagotowujemy, a po 10 minutach gotowy dżem można przełożyć do słoików.

Syrop z dzikiej róży

Kolejnym przetworem, nieocenionym zwłaszcza w sezonie grypowym, jest syrop z dzikiej róży. Do jego przygotowania potrzeba 1 kg owoców, 1 kg cukru i około 6 szklanek wody. Przyszykowane owoce należy dokładnie zmielić (np. w mikserze), następnie zagotować wodę. Do wrzątku dodać cukier i zmielone owoce. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym przecedzić przez sitko i przelać do czystych i wyparzonych butelek. 


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady