Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Reklama

Czarna porzeczka to źródło witaminy C i PP. Jest rośliną leczniczą, która łagodzi objawy zapalenia pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

Rada: Umyte słoiki i zakrętki możesz wysuszyć wstawiając je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC. Otwarte słoiki ustaw na kratce piekarnika a zakrętki ułóż w formie do pieczenia.

Zobacz także

Przepis na dżem z czarnych porzeczek bez pasteryzowania

Potrzebujesz:

  • garnka z grubym dnem,
  • przykrywki do garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • słoików z zakrętkami.

Składniki na 7 słoiczków o pojemności 300 ml:

  • 2,5 kg owoców czarnej porzeczki,
  • 100 ml wody,
  • 400 g cukru.

Czas przygotowania: 4-5 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Z porzeczek usuń gałązki i listki.
  • Owoce opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do dużego garnka z grubym dnem.
  • Do garnka wlej wodę i całość ustaw na ogniu.
  • Garnek przykryj przykrywką i duś porzeczki przez około 30 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i puścić sok.
  • Następnie ustaw garnek na najmniejszym palniku i zdejmij przykrywkę. Duś owoce jeszcze przez 1,5 godziny, aby nie przywarły do dna garnka, dżem regularnie mieszaj drewnianą łyżką.
  • Garnek zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia dżem ponownie zagotuj i partiami (po 200 g) dodawaj do niego cukier.
  • Kiedy cukier się rozpuści, przełóż odrobinę dżemu na talerzyk i spróbuj czy jest dostatecznie słodki. Jeżeli owoce są zbyt kwaśne dodaj jeszcze 100-200g cukru.
  • Dżem porzeczkowy duś jeszcze przez 1,5 godziny na minimalnym ogniu, aby się sklarował i osiągnął gęstą konsystencję.
  • Słoiki dokładnie umyj i wysusz. Gorący dżem przełóż do słoików i od razu szczelnie zakręć.

Smacznego!

Sok z czarnych porzeczek

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • sitka lub gazy,
  • słoików lub butelek z zakrętkami.

Składniki na 1200 ml soku:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 ml wody,
  • 500 g cukru.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Z porzeczek usuń gałązki i listki.
  • Owoce przełóż do garnka i dodaj wodę. Całość zagotuj. Od momentu zagotowania, porzeczki duś na małym ogniu przez 10 minut, regularnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Porzeczki przecedź przez gęste sito lub gazę. Owoce możesz lekko mieszać, aby szybciej odsączyć sok.
  • Sok z porzeczek przelej do garnka, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj przez 5 minut.
  • Słoiki lub butelki dokładnie umyj i wysusz. Gorący sok przelej do słoików, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama