Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku

grzyby prawdziwki
Fot. © mikebubone/Fotolia.com

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

 

Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Wartość odżywcza prawdziwków

Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka).

Przepis na włoski makaron z prawdziwkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów makaronu tagliatelle,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szalotki,
  • 800 gramów prawdziwków,
  • 200 mililitrów śmietany kremówki,
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ostra papryka,
  • 50 gramów + 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, brązowy cukier.

 

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo.
  • Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój.
  • Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki.
  • W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny.
  • Kiedy płyn odrobinę odparuje dodaj śmietankę. Odparuj, aż sos stanie się gęsty.
  • Dodaj resztę skórki cytryny, dopraw solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru.
  • Odcedzony makaron połącz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę masła. Wszystko wymieszaj.

Przepis na bigos po myśliwsku

Składniki (na 12 porcji):

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty,
  • 1 kilogram kiełbasy,
  • 1 kilogram świeżego boczku,
  • duża garść suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 10 dekagramów suszonych śliwek,
  • 1 kilogram kości schabowych,
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • olej do smażenia,
  • woda.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 4 godziny

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone prawdziwki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Kiszoną kapustę potnij na mniejsze kawałki, zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj.
  • Kości schabowe zalej wodą. Gotuj je do miękkości. Gdy będą miękkie, pozostałą wodę przelej do kapusty. Mięso obierz i dodaj do garnka z kapustą.
  • Boczek oraz kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Smaż kolejno na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu, boczek, kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.
  • Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby, suszone śliwki i dopraw przyprawą do bigosu.
  • Całość gotuj przez około 3 godziny, często mieszając.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady