3 pomysły na pyszny, zdrowy obiad – przepis na kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy, rybę po grecku i pierś z kurczaka

ryba po grecku
Fot. © Magdziak Marcin/Fotolia.com

Doskonałym rozwiązaniem na pyszne i zdrowe obiady są potrawy pieczone. Tym sposobem można przygotować smakowite jarskie kotlety, rybę po grecku czy delikatnego kurczaka.

 

W trosce o zdrowie i smukłą sylwetkę wiele osób poszukuje pomysłów na zdrowe obiady. Zdrowe odżywianie nie jest równoznaczne z nudnym i mało smacznym jedzeniem. Zarówno w tradycyjnych, jak i internetowych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na lekkie i smaczne dania.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklana kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa warzywna,
  • siemię lniane mielone.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenie

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną ugotuj w 3, a soczewicę w 2 szklankach osolonej wody.
  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, doprawiając solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
  • Wszystkie składniki razem wymieszaj. Formuj kotlety i obtaczaj w siemieniu lnianym. Smaż lub piecz w piekarniku.

Przepis na rybę po grecku w wersji fit

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów filetu z dorsza (lub innej chudej ryby),
  • 3 sztuki marchwi,
  • korzeń pietruszki,
  • około 80 gramów selera,
  • 2 cebule,
  • biała część pora,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Rybę dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem.
  • Patelnię z roztartą łyżeczką oleju rozgrzej. Gdy będzie mocno nagrzana smaż filety z dorsza – po 1 minucie na każdą stronę.
  • Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 15 minut.
  • W trakcie pieczenia ryby -marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Pora pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż razem na łyżeczce oleju rzepakowego.
  • Do cebuli dodaj starte warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem przez chwilę duś.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą. Wlej go do warzyw. Całość duś przez 10-15 minut. Dopraw do smaku.
  • Uduszone warzywa kładź na upieczonej rybie.

Przepis na pieczoną pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 filety z kurczaka,
  • 60 gramów suszonych pomidorów (odsączonych z oleju),
  • 12 zielonych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół kulki mozzarelli light,
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano,
  • świeże listki bazylii.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut+30 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

  • Filety przekrój na pół (wzdłuż). Posmaruj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem, ziołami.
  • Przygotuj 6 podwójnych fragmentów folii aluminiowej. Połóż na nich połówki piersi z kurczaka. Na każdej połówce kurczaka kładź pokrojone w paseczki suszone pomidory i pokrojone oliwki. Na koniec na filetach połóż kawałki mozzarelli.

Kurczaka owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje