Jarmuż jest bogaty w wartości odżywcze. To podstawowy składnik diety wegan i wegetarian. Można z niego przyrządzać pyszne zupy, sałatki, a nawet makarony.

Reklama

Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera też spore ilości sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo. Jest bogaty w witaminy grupy K, C, karotenoidy, wapń, fosfor, sód i potas. Pomaga również w łagodzeniu obfitych miesiączek.

Zupa krem z jarmużu

Zupa z jarmużu jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, pełna witamin, aromatu i smaku. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • blendera.

Składniki:

  • 350 g jarmużu,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 10 g liści laurowych,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz warzywa.
  • Pokrój je w kostkę.
  • Jarmuż umyj, usuń grubsze nerwy i pokrój w kostkę.
  • Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulkę.
  • Do garnka wlej wodę, osól i zagotuj.
  • Dodaj do garnka warzywa, czosnek i podsmażoną cebulę.
  • Dopraw do smaku.
  • Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj jarmuż.
  • Przy użyciu blendera zmiksuj na krem i dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowe.

Sałatka z jarmużem

Jarmuż zmieszany razem z papryką, brokułami i kalafiorem może stworzyć pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Warto do niej również przygotować domowy sos.

Potrzebujesz:

  • dwa garnki,
  • dużą miskę.

Składniki:

  • 200 g jarmużu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • pół kalafiora,
  • pół brokuła,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 10 g soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jarmuż umyj, usuń grube nerwy i ogonki.
  • Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • Brokuł i kalafior umyj i podziel na różyczki.
  • Kalafior obgotuj w osolonej wodzie.
  • Brokuł wrzuć do wrzącej i osolonej wody.
  • Blanszuj przez około 3 minuty.
  • Warzywa wyciągnij z wody i odsącz.
  • Liście jarmużu podziel na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie warzywa przełóż do miski.
  • Oliwę, sok i musztardę wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Polej gotowym sosem sałatkę. Gotowe.

Spaghetti z jarmużem

Makaron z jarmużem jest idealnym daniem dla wszystkich wegetarian, a także osób, które chcą się zdrowo i smacznie odżywiać.

Potrzebujesz:

  • duży garnek,
  • patelnie.

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 g makaronu,
  • 1 papryczka chili,
  • olej (do smażenia),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smaku),
  • parmezan (do smaku).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jarmuż umyj, usuń grube nerwy, i posiekaj.
  • Obierz cebulę i posiekaj razem z czosnkiem i papryczką chili.
  • Rozgrzej na patelni olej.
  • Wrzuć cebulę, czosnek i papryczkę.
  • Smaż, aż cebula zrobi się szklista.
  • Dodaj jarmuż i przykryj pokrywką, aż zacznie się dusić.
  • Od czasu do czasu przemieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, wymieszaj z warzywami i skropl oliwą.
  • Przysmaż lekko.
  • Podawaj ze startym parmezanem na wierzchu. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama