Zapiekanki warzywne - przepis na zapiekankę ryżowo-warzywną oraz z mięsem mielonym zapiekanką pod pierzynką

zapiekanka warzywna
Fot. © lilechka75/Fotolia.com

Zapiekanki warzywne można przygotować z różnych warzyw, wzbogacając je o mielone mięso, kawałki kurczaka lub gotowany ryż. Zapiekanki wyśmienicie smakują posypane tartym serem lub pieczone pod pierzynką z ziemniaków.

 

Zapiekanki warzywne są prostym i szybkim pomysłem na rodzinny obiad, który przygotujemy w 45-60 minut. Można je przyrządzić z różnych warzyw, na przykład z brokułów, ziemniaków, cukinii, kalafiora lub tradycyjnej włoszczyzny. Wzbogacone o dodatek mięs, ryb, jajek, makaronów lub ryżu staną się sycącym i pełnowartościowym posiłkiem.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Przepis na zapiekankę ryżowo-warzywną

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 1 kilogram włoszczyzny (bez kapusty),
  • 1 drobiowa bulionetka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 20 dekagramów tartego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju sojowego,
  • pieprz,
  • tłuszcz do formy.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
  • Włoszczyznę umyj i pokrój w paski. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając kilkoma łyżkami wrzącej wody i olejem.
  • Do warzyw dodaj kostkę drobiową oraz ugotowany ryż. Całość duś 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
  • Następnie wymieszaj z żółtym serem oraz jajkami.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niego przygotowaną potrawę. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez 20 minut. Zapiekankę serwuj posypaną natką pietruszki.

Przepis na zapiekankę z mielonego indyka, pomidorów, czerwonej fasoli i marchewki

Składniki (na 6 porcji):

  • 800 gramów mielonego mięsa z indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 400 gramów czerwonej fasoli,
  • 2 ½ puszki krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Puree ziemniaczano-kalafiorowe:

  • 400 gramów kalafiora,
  • 600 gramów ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Puree z ziemniaków i kalafiora: kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i osól. Zagotuj. Gotuj aż do miękkości przez około 15 minut. Odcedź, dodaj masło. Całość rozgnieć praską do ziemniaków.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Na dużej patelni roztop masło, włóż marchewkę i pietruszkę, dodaj szczyptę soli i cukru. Smaż mieszając przez około 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj mięso. Na większym ogniu obsmaż z każdej strony. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, sosem sojowym i miodem.
  • Dodaj pomidory. Zagotuj na większym ogniu. Gotuj około 25 minut, aż sos pomidorowy stanie się gęsty.
  • Dodaj odsączoną i popłukaną fasolę. Gotuj przez 2 minuty.
  • Do naczynia żaroodpornego wyłóż farsz z patelni. Przykryj puree z ziemniaków i kalafiora. Zapiekaj około 25 minut.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady