Przepisy na tiramisu i semifreddo

Deser lodowy semifreddo.
Fot. ©irynakolesova/fotolia

Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.

 

Po samodzielnym przygotowaniu oryginalnych włoskich deserów z dobrej jakości składników odkryjesz znaczenie słynnego dolce vita!

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe

Przepis na tiramisu

Rada: do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów, tzw. lady fingers. Pokryte są delikatną skorupką, dzięki której nie rozpadną się po namoczeniu w kawie.

 

Składniki (na 16 dużych porcji):

  • 250 gramów podłużnych biszkoptów,
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 6 dużych jaj,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 400 gramów śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 2 filiżanki zaparzonego espresso.

 

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia ciasta)

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Zaparz i ostudź espresso w 2 filiżankach.
  • W dużej misce utrzyj 6 żółtek jaj z cukrem pudrem.
  • Starannie mieszając dodawaj do masy stopniowo serek mascarpone, a następnie wstaw ją do lodówki.
  • Wyłóż blaszkę do ciasta warstwą folii aluminiowej.
  • Maczaj delikatnie biszkopty w zimnej kawie, odsączaj, żeby nie były zbyt mokre i układaj na dnie blaszki do ciasta bezpośrednio na folii.
  • Ubij trzepaczką na sztywno śmietanę kremówkę.
  • Połącz w dużym naczyniu masę z żółtek, cukru i mascarpone z ubitą śmietaną.
  • Wyłóż na biszkopty połowę masy, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną porcję masy.
  • Posyp obficie kakao i schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Tiramisu podawaj pokrojone w kwadraty, z filiżanką parującej kawy z pianką, na talerzyku przystrojonym całymi ziarnami kawy.

Przepis na semifreddo

Włoskie semifreddo to typowo letni, półzimny i półtwardy deser lodowy. Może za każdym razem smakować inaczej dzięki dodatkowi różnych owoców sezonowych, przypraw, ziół, syropów i aromatów do ciast.

 

Składniki (na 2 keksówki):

  • 4 duże jajka,
  • 200 gramów drobnych bez,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 litr śmietany 36%,
  • 1 duża czekolada (najsmaczniejsza będzie mleczna, z dodatkiem orzechów, kawałków ciasteczek, z nadzieniem toffee),
  • 200 gramów różnych owoców (borówek, jagód malin, ćwiartek truskawek),
  • 100 gramów drobno posiekanych orzechów lub pistacji,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu mrożenia)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Utrzyj żółtka jaj z cukrem na kogel mogel.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Ubij śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszaj do niej pokruszone bezy, czekoladę, kawałki owoców, orzechy.
  • Do śmietany z dodatkami wmieszaj powoli pianę z białek i utarte z cukrem żółtka.
  • Umieść w keksówkach folię spożywczą i przełóż do nich słodką masę.
  • Posyp wierzch kawałeczkami startej czekolady, orzechami, migdałami, owocami, bezami.
  • Włóż keksówki do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
  • Przed podaniem semifreddo umieść keksówki na kilka minut w wypełnionym wrzątkiem zlewie.
  • Trzymając je ostrożnie przez ściereczkę przełóż zawartość na duży talerz.
  • Krój na grube plastry i podawaj udekorowane świeżymi owocami, plasterkami cytrusów, kawowymi likierami, listkami mięty lub bazylii.

 

Smacznego!


 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady