Wielkanocne wegańskie babki: babka piaskowa, babka marmurkowa

Babka wielkanocna oprószona cukrem pudrem.
Fot. ©Printemps/Fotolia.com

Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.

 

Do wegańskich wypieków warto użyć zamienników takich jak margaryna bez witaminy D oraz mleko sojowe. Babkę piaskową można polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Na Wielkanocnym stole warto też postawić pyszną babkę marmurkową z dużą ilością kakao.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po syczuańsku

 

Cytrynowa babka piaskowa

 

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g wegańskiej margaryny,
  • 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • sok z 3 cytryn.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, cukier, margarynę oraz proszek do pieczenia.
  • Wlej do nich mleko sojowe i wyciśnij sok z 1 cytryny.
  • Zmiksuj wszystko w taki sposób, aby uzyskać kremową masę.
  • Wylej ciasto do formy natłuszczonej np. olejem kokosowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
  • Wyciśnij sok z pozostałych 2 cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Oblej ciasto po wystygnięciu, powstałym w ten sposób lukrem.

 

Wegańska babka marmurkowa

 

Składniki:

  • 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej,
  • 30 g (¼ szklanki) mąki jaglanej,
  • 125 g (1 szklanka) cukru pudru,
  • ½ szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 250 ml (1 szklanka) mleka roślinnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta sody oczyszczonej.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj ocet i mleko i odstaw na bok.
  • Połącz mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
  • Podziel mieszankę na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao.
  • Wymieszaj mleko i ocet z olejem.
  • Wlej po połowie płynnych składników do obu misek z suchymi składnikami.
  • Wysmaruj formę na ciasto olejem.
  • Przelej do niej ciasto z dodatkiem kakao, a następnie drugą część ciasta.
  • Zrób pomiędzy nimi ślad nożem, co sprawi, że się połączą.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, po czym wstaw babkę na około 45 minut.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady