Przyjęcie w ogrodze, na talerzach ustawiono przystawki.
©Africa Studio/stock.adobe.com

Wegańskie przekąski na imprezę to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu wszystkożerców oraz opcja dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgać po nowe przepisy i eksperymentować z dodatkami, nowe smaki zawsze wprowadzają powiew świeżości w monotonne i sprawdzone dania.

 

Wegańskie przekąski są idealne na garden party, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby któryś z pomysłów wykorzystać jako drugie śniadanie, dodatek do grilla czy obiadu.

 

Przepis na wegańskie i bezglutenowe marynowane paluszki z tofu w złotej panierce z sezamem

 

Składniki na około 10-12 paluszków:

  • 180 g wędzonego tofu – czyli standardowe opakowanie,
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy,
  • ¼ szklanki zimnej wody,
  • 4 łyżki białego lub czarnego sezamu,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • olej do smażenia – najlepiej rzepakowy lub rafinowany kokosowy,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz tofu z zalewy i pokrój wzdłuż w paski o grubości około 1 cm.
  • Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, sosem sojowym i sezamem. Panierka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Zostaw 2 łyżki sezamu do posypania tofu na patelni.
  • Obtaczaj każdy paluch z tofu w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor. W momencie, gdy tofu będzie się smażyło z jednej strony, drugą oprósz jeszcze sezamem.
  • Wykładaj usmażone paluchy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Przygotowane w ten sposób paluchy z tofu znakomicie komponują się z sosem koperkowym, guacamole, gazpacho lub majonezem z nerkowców. Mogą być też wykorzystane jako „parówka” w wegańskim hot-dogu.

 

Przepis na wegańskie ciasteczka rozmarynowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej,
  • pół szklanki wcześniej schłodzonej oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli lub 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
  • zimna woda.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) posiekaj nożem i wrzuć do miski. Zacznij powoli dodawać wodę (cały czas mieszając) w takiej ilości, aby wszystko się dobrze połączyło. Ciasto powinno mieć taką strukturę jak ciasto kruche, czyli lekko twarde i delikatnie sypkie.
  • Uformuj z ciasta kulkę i wstaw do lodówki na 45 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 5 mm i zacznij wykrawać dowolne kształty. Możesz też pokroić je w paski szerokości około 4 cm.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem wystudź.

 

Ciasta rozmarynowe są idealnym „nabierakiem” do wszelkiego rodzaju past, np. hummusu.