Przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe z kakao: brownie z czerwonej fasoli i batata

Wegańskie brownie
Fot. © korkiatt/Fotolia.com

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.


Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe.

Wegańskie brownie z batata krok po kroku

Składniki (na blachę 20x20 cm): 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

  • 2 średnie bataty,
  • 6 łyżek kakao,
  • 15 daktyli bez pestek,
  •  1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej,
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego,
  • można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.
     

Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania: 

  • Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę.
  • Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut).
  • Rozdrobnij bataty na puree.
  • W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree.
  • Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową) z kakao oraz solą.
  • Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć). 
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  • Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.

Przepis na brownie z czerwonej fasoli

 Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm): 

  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
  •  ½ szklanki płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia.


Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania: 
•    Dokładnie wypłucz, a następnie odcedź i osusz fasolę.
•    Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
•    Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
•    Zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
•    Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę.
•    Przełóż masę na brownie do formy i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady