Sos do szparagów w dwóch wariantach: kukurydziany oraz z sera pleśniowego

Dwa pęczki szparagów leżą na stole.
Fot. ©karepa/Fotolia.com

Sos do szparagów można przygotować z kukurydzy konserwowej albo sera pleśniowego. Ten pierwszy robi się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego. Sos z sera pleśniowego jest gęsty i pożywny. Dipem polewa się ugotowane szparagi.

 

Jedzenie szparagów wspiera odchudzanie, a także pracę układów moczowego i krwionośnego. Rośliny działają moczopędnie i usuwają toksyny z organizmu.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z konfiturą

Sos kukurydziany do białych szparagów

Szparagi białe są twarde i delikatne smaku. W połączeniu z sosem kukurydzianym tworzą smaczne danie obiadowe.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 100 mililitrów słodkiej śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, soli himalajskiej i pieprzu białego.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kukurydzę wsyp do miski.
  • Dodaj śmietanę i sok z cytryny.
  • Całość zblenduj.
  • Do sosu dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Polej sosem ugotowane szparagi. Gotowe!

 

Dobra rada: Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego. Wówczas sos będzie mniej kaloryczny. Dip możesz również podgrzać w rondlu.

 

Smacznego!

Jak zrobić sos z sera pleśniowego do zielonych szparagów

Sos z sera pleśniowego jest sycący, wyrazisty w smaku i bardzo gęsty. Świetnie komponuje się z zielonymi szparagami. Takie danie można podawać na kolację lub na eleganckim przyjęciu.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 100 gramów sera pleśniowego (najlepszy będzie lazur błękitny),
  • 100 gramów śmietankowego serka topionego,
  • 200 mililitrów rosołu lub wywaru warzywnego,
  • 200 mililitrów śmietany (36 procent tłuszczu),
  • po łyżce świeżych, posiekanych ziół: pietruszki, koperku i bazylii,
  • po szczypcie soli i pieprzu ziołowego.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz ser pleśniowy i pokrój serek topiony.
  • W garnku zagotuj rosół i wlej śmietanę.
  • Do wrzącej cieczy wrzuć serek topiony. Poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wsyp ser pleśniowy. Całość wymieszaj.
  • Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaj przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj.
  • Ugotowane szparagi polej ciepłym sosem. Gotowe!

 

Dobra rada: Jeśli nie masz rosołu, możesz rozpuścić kostkę rosołową w wodzie.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje