Sałatka ziemniaczana to oryginalny i prosty w przygotowaniu dodatek do wielkanocnego śniadania lub świątecznego obiadu. Może być zastępnikiem ryżu, kasz lub klasycznych, gotowanych ziemniaków. W sałatkach najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w mundurkach.

Reklama

Najlepsze ziemniaki na sałatkę to te, które mają zwartą strukturę, czyli zawierające mało skrobi. Do odmian, które najlepiej sprawdzają się w tego rodzaju daniach należą, m. in.: Impala czy Irys. Można też sprawdzić ilość skrobi w ziemniaku, przekrawając go na pół i pocierając połówki. Jeżeli wydzieli się między nimi przezroczysta ciecz i się nie skleją, oznacza to, że ziemniak jest idealny do sałatki.

Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z koperkiem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pęczek świeżego koperku lub dwie łyżki suszonego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub Dijon,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek.
  • Pokrój cebulę w cienkie piórka, poszatkuj koperek i szczypior.
  • W małej miseczce wymieszaj olej, musztardę, ocet i sos sojowy.
  • Pokrój ziemniaki w grube plastry, posyp zieleniną i cebulą, skrop dressingiem i oprósz pieprzem.

Przepis na wielkanocną sałatkę ziemniaczaną z orzechami, jabłkiem i selerem naciowym

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 duże winne jabłko,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka żurawiny suszonej,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • sól.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, około 20 minut. Ważne jest, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Odstaw do ostudzenia, potem obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
  • Pokrój seler i jabłko w słupki.
  • Umieść ziemniaki, seler i jabłko w dużej misce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama