Przepisy na dwie sałatki warzywno-owocowe z buraków

Fot. ©mitrs3/Fotolia

Sałatki z buraka czerwonego można jeść przez cały rok. Warzywa możesz ugotować w skórce, wcześniej obrane lub upiec je w łupinach i obrać tuż przed podaniem – zyskają lekko słodkawy smak.

 

Sałatki z buraków posypuj prażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z mięsem

Przepis na nietypową warzywną sałatkę z buraka

Rada: sałatkę warzywną możesz przechowywać w lodówce kilka dni w zamykanym pojemniku. Spróbuj jej również na ciepło – podgrzej porcję na talerzu w mikrofalówce.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 2 duże buraki,
  • 10 młodych ziemniaków,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 cebule dymki,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • odrobina soli i pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 70 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj buraki i nieobrane ułóż w dużym garnku.
  • Zalej je zimną wodą, osól odrobinę i gotuj do miękkości 40-60 minut (małe buraki powinny być gotowe po około trzydziestu minutach). Aby się upewnić, czy są gotowe, wbij w buraka ostrze noża – powinno łatwo wchodzić.
  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a gdy trochę przestygną, pokrój je w ćwiartki.
  • Obierz i pokrój buraki i ogórki w kostki, posiekaj dymkę i koperek.
  • Połącz składniki w dużej misce, polej musztardą i jogurtem naturalnym.
  • Dokładnie wymieszaj, dodaj soli i pieprzu do smaku.

 

Smacznego!

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem, granatem i cytrusami

Rada: do tej odświeżającej sałatki wykorzystaj pieczone buraki. Aby zachować maksimum ich właściwości odżywczych, obierz buraki tuż przed ich użyciem i jedzeniem.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 buraki,
  • 3 garści gotowego i umytego miksu sałat,
  • 150 gramów koziego sera pokrojonego w kostki (jeśli nie przepadasz za nim, zastąp go fetą),
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 1 obrana pomarańcza, bez białych błonek i pestek, pokrojona na cienkie plasterki,
  • 1 obrany grejpfrut, bez białych błonek i pestek, pokrojony na cienkie plasterki,
  • 1 garść pestek granatu,
  • 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
  • 2 łyżki kaparów ze słoika, odsączonych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny,
  • szczypta cukru,
  • odrobina soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: do 40 minut (bez czasu pieczenia buraków w piekarniku)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Wyszoruj buraki dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą.
  • Osusz je ręcznikiem papierowym i owijaj pojedynczo w folię aluminiową.
  • Piecz buraki na kratce do pieczenia co najmniej półtorej godziny. Jeśli są duże, mogą potrzebować nawet 2 godzin w gorącym piekarniku.
  • Sprawdź ich miękkość widelcem, nie dotykając rozgrzanej folii.
  • Gdy buraki przestygną, odwiń je z folii, ostrożnie obierz i pokrój w rękawiczkach – silnie farbują skórę.
  • W miseczce zrób dressing z musztardy, miodu, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu.
  • Rozkładaj na talerzach liście sałaty, buraki pokrojone w kostki lub plasterki, kozi ser, cytrusy, pestki granatu, pomidorki, oliwki, kapary.
  • Polej sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym i podawaj.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady