Przepisy na dwie sałatki warzywno-owocowe z buraków

Fot. ©mitrs3/Fotolia

Sałatki z buraka czerwonego można jeść przez cały rok. Warzywa możesz ugotować w skórce, wcześniej obrane lub upiec je w łupinach i obrać tuż przed podaniem – zyskają lekko słodkawy smak.

 

Sałatki z buraków posypuj prażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z konfiturą

Przepis na nietypową warzywną sałatkę z buraka

Rada: sałatkę warzywną możesz przechowywać w lodówce kilka dni w zamykanym pojemniku. Spróbuj jej również na ciepło – podgrzej porcję na talerzu w mikrofalówce.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 2 duże buraki,
  • 10 młodych ziemniaków,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 cebule dymki,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • odrobina soli i pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 70 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj buraki i nieobrane ułóż w dużym garnku.
  • Zalej je zimną wodą, osól odrobinę i gotuj do miękkości 40-60 minut (małe buraki powinny być gotowe po około trzydziestu minutach). Aby się upewnić, czy są gotowe, wbij w buraka ostrze noża – powinno łatwo wchodzić.
  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a gdy trochę przestygną, pokrój je w ćwiartki.
  • Obierz i pokrój buraki i ogórki w kostki, posiekaj dymkę i koperek.
  • Połącz składniki w dużej misce, polej musztardą i jogurtem naturalnym.
  • Dokładnie wymieszaj, dodaj soli i pieprzu do smaku.

 

Smacznego!

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem, granatem i cytrusami

Rada: do tej odświeżającej sałatki wykorzystaj pieczone buraki. Aby zachować maksimum ich właściwości odżywczych, obierz buraki tuż przed ich użyciem i jedzeniem.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 buraki,
  • 3 garści gotowego i umytego miksu sałat,
  • 150 gramów koziego sera pokrojonego w kostki (jeśli nie przepadasz za nim, zastąp go fetą),
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 1 obrana pomarańcza, bez białych błonek i pestek, pokrojona na cienkie plasterki,
  • 1 obrany grejpfrut, bez białych błonek i pestek, pokrojony na cienkie plasterki,
  • 1 garść pestek granatu,
  • 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
  • 2 łyżki kaparów ze słoika, odsączonych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny,
  • szczypta cukru,
  • odrobina soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: do 40 minut (bez czasu pieczenia buraków w piekarniku)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Wyszoruj buraki dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą.
  • Osusz je ręcznikiem papierowym i owijaj pojedynczo w folię aluminiową.
  • Piecz buraki na kratce do pieczenia co najmniej półtorej godziny. Jeśli są duże, mogą potrzebować nawet 2 godzin w gorącym piekarniku.
  • Sprawdź ich miękkość widelcem, nie dotykając rozgrzanej folii.
  • Gdy buraki przestygną, odwiń je z folii, ostrożnie obierz i pokrój w rękawiczkach – silnie farbują skórę.
  • W miseczce zrób dressing z musztardy, miodu, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu.
  • Rozkładaj na talerzach liście sałaty, buraki pokrojone w kostki lub plasterki, kozi ser, cytrusy, pestki granatu, pomidorki, oliwki, kapary.
  • Polej sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym i podawaj.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje