Rozgrzewające i zdrowe napoje na bazie przypraw, ziół i owoców - przepisy

Przepisy na rozgrzewające napoje
Fot. © fortyforks/Fotolia.com

Napój przygotowany z imbiru, miodu i cytryny nie tylko doskonale rozgrzewa organizm, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Taki zestaw doskonale wzmacnia odporność i przyspiesza rekonwalescencję w czasie infekcji.

 

Osoby, które nie przepadają za herbatą, chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis lub wzmocnić organizm, z pewnością zainteresuje możliwość przygotowania pysznego napoju z dodatkiem rozmarynu. Warto pamiętać, że właściwości rozgrzewające mają chili, maliny, pieprz, cynamon, kardamon, rumianek i goździki.

POLECAMY: Migdałowe ciasteczka świąteczne

Przepis na napój malinowo-rozmarynowo-cynamonowy

Składniki:

  • około 4 cm gałązka świeżego rozmarynu,
  • garść mrożonych lub świeżych malin,
  • 2 łyżki soku z malin,
  • 350 ml wody,
  • pół łyżeczki cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  • Zblenduj maliny z wodą i doprowadź powstałą masę do wrzenia. Wrzuć roztłuczony w dłoniach rozmaryn.
  • Dodaj sok malinowy, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Przepis na napój imbirowo-pomarańczowo-kardamonowy

Warto wiedzieć, że wg Kuchni Pięciu Przemian imbir jest jednym z najgorętszych składników pokarmowych.

 

Składniki:

  • około 4-5 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 dojrzała, słodka pomarańcza,
  • 3 goździki,
  • 3 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy – opcjonalnie,
  • 350 ml wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta pieprzu – świeżo mielonego lub chili.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz imbir ze skórki – najlepiej zrobić to łyżeczką, potnij w cienkie plastry lub rozgnieć tłuczkiem.
  • Wyszoruj pomarańczę pod bieżącą wodą i pokrój w grube plastry.
  • Wlej wodę do rondelka, dodaj imbir, pomarańczę i przyprawy.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Przecedź i podawaj.

Przepis na napój rumiankowo-malinowo-cytrynowy

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych koszyczków rumianku,
  • 2 łyżki soku malinowego,
  • 250 ml wody,
  • 1 plaster cytryny.

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę i zalej nią susz. Zaparzaj pod przykryciem przez około 10-15 minut, przecedź.
  • Dodaj plaster cytryny i sok malinowy, wymieszaj i podawaj.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady