Rozgrzewające i zdrowe napoje na bazie przypraw, ziół i owoców - przepisy

Przepisy na rozgrzewające napoje
Fot. © fortyforks/Fotolia.com

Napój przygotowany z imbiru, miodu i cytryny nie tylko doskonale rozgrzewa organizm, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Taki zestaw doskonale wzmacnia odporność i przyspiesza rekonwalescencję w czasie infekcji.

 

Osoby, które nie przepadają za herbatą, chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis lub wzmocnić organizm, z pewnością zainteresuje możliwość przygotowania pysznego napoju z dodatkiem rozmarynu. Warto pamiętać, że właściwości rozgrzewające mają chili, maliny, pieprz, cynamon, kardamon, rumianek i goździki.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa z zasmażką

Przepis na napój malinowo-rozmarynowo-cynamonowy

Składniki:

  • około 4 cm gałązka świeżego rozmarynu,
  • garść mrożonych lub świeżych malin,
  • 2 łyżki soku z malin,
  • 350 ml wody,
  • pół łyżeczki cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  • Zblenduj maliny z wodą i doprowadź powstałą masę do wrzenia. Wrzuć roztłuczony w dłoniach rozmaryn.
  • Dodaj sok malinowy, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Przepis na napój imbirowo-pomarańczowo-kardamonowy

Warto wiedzieć, że wg Kuchni Pięciu Przemian imbir jest jednym z najgorętszych składników pokarmowych.

 

Składniki:

  • około 4-5 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 dojrzała, słodka pomarańcza,
  • 3 goździki,
  • 3 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy – opcjonalnie,
  • 350 ml wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta pieprzu – świeżo mielonego lub chili.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz imbir ze skórki – najlepiej zrobić to łyżeczką, potnij w cienkie plastry lub rozgnieć tłuczkiem.
  • Wyszoruj pomarańczę pod bieżącą wodą i pokrój w grube plastry.
  • Wlej wodę do rondelka, dodaj imbir, pomarańczę i przyprawy.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Przecedź i podawaj.

Przepis na napój rumiankowo-malinowo-cytrynowy

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych koszyczków rumianku,
  • 2 łyżki soku malinowego,
  • 250 ml wody,
  • 1 plaster cytryny.

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę i zalej nią susz. Zaparzaj pod przykryciem przez około 10-15 minut, przecedź.
  • Dodaj plaster cytryny i sok malinowy, wymieszaj i podawaj.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje