Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

Reklama

Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci.

Zupa z borowików na mleku

Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • borowiki (300 g),
  • śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne),
  • mleko (750 ml),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • marchew (1 sztuka),
  • cebula (1 sztuka),
  • mąka (1 łyżka kuchenna),
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Borowiki umyj i drobno posiekaj.
  • Do garnka wlej pół litra wody.
  • Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę.
  • Duś przez pół godziny.
  • Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka.
  • Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku.
  • Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Smacznego!

Zupa krem z borowików

Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • borowiki (500 g),
  • bulion (1000 ml),
  • marchew (100 g),
  • por (50 g),
  • natka pietruszki,
  • śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne),
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  • Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki.
  • Zagotuj litr bulionu.
  • Do bulionu dodaj warzywa i grzyby.
  • Gotuj przez około 20 minut.
  • Zmiksuj wszystko blenderem do zup.
  • Dodaj śmietanę.
  • Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  • Posyp natką pietruszki po wierzchu.

Smacznego!

Zupa borowikowa z ziemniakami

Tradycyjna zupa borowikowa gotowana jest z dodatkiem ziemniaków. Świetnie sprawdza się na duże, rodzinne obiady.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • borowiki (300 g),
  • cebula (pół sztuki),
  • olej roślinny (3 łyżki kuchenne),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • pietruszka,
  • marchewka (1 sztuka),
  • ziemniaki (2 sztuki),
  • śmietana gęsta (4 łyżki kuchenne),
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • ziele angielskie (3 ziarenka),
  • liście laurowe (2 sztuki).

Sposób przygotowania:

  • Borowiki oczyść, umyj i pokrój.
  • Na suchą patelnię wyłóż grzyby tak by odparowały resztę wody.
  • Wlej olej na patelnię i dodaj pokrojoną cebulę.
  • Smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj masło, posól borowiki i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Do garnka wlej wodę do połowy wysokości, posól i zagotuj.
  • Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
  • Gotuj przez 4 minuty.
  • Dodaj obrane ziemniaki, pieprz, tymianek, ziela angielskie i liście laurowe.
  • Gotuj aż warzywa zmiękną.
  • Następnie do garnka z warzywami dodaj zawartość patelni i dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec w kubeczku zmieszaj porcję śmietany z niewielką ilością gorącej zupy (by nie tworzyły się grudki), wlej do zupy i zamiesza. Nie gotuj. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama