Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy

Zupy dla wegan
Fot. © George Dolgikh/Fotolia.com

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

 

Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z fasolki szparagowej

Wegańska zupa marchewkowa

Składniki:

  • 600 ml bulionu jarzynowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 500 g marchewki,
  • 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora,
  • ½ cebuli cukrowej,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • ½ łyżeczki kuminu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40-50 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj.
  • Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę.
  • Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia.
  • Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw.
  • Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili.
  • Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia.
  • Dopraw zupę kuminem, kurkumą oraz cynamonem.
  • Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko.
  • Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie.
  • Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.

 

Przepis na wegańską zupę curry

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 200 g mleka kokosowego,
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 spore ziemniaki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 mała cebulka szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 ½ szklanki dyni lub batatów,
  • 4 liście jarmużu,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • świeża kolendra.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę.
  • Rozgrzej w garnku olej, a następnie zeszklij cebulę.
  • Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
  • Dodaj je do garnka.
  • Opłucz i pokrój papryczkę chili.
  • Wsyp suchą soczewicę, kurkumę i papryczkę chili oraz gorący bulion.
  • Zagotuj całość.
  • Umyj, obierz, a następnie pokrój ziemniaki oraz dynię lub bataty w kostkę. Wrzuć je do wywaru.
  • Przykryj garnek i zmniejsz ogień.
  • Dopraw całość solą oraz pieprzem.
  • Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut dotąd, aż warzywa zmiękną.
  • Opłucz i posiekaj jarmuż.
  • Wlej mleko kokosowe i dodaj jarmuż.
  • Gotuj zupę przez 5 minut mieszając co chwilę.
  • Dopraw całość sokiem z limonki.
  • Podawaj z opłukaną i posiekaną drobno kolendrą.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki kminku,
  • sól,
  • sól ziołowa,
  • natka pietruszki.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej około 2,5 litra wody i zagotuj.
  • Opłucz, obierz, a następnie pokrój ziemniaki.
  • Wrzuć je do gotującej się wody.
  • Dodaj też soczewicę.
  • Mieszaj od czasu do czasu.
  • Obierz oraz pokrój czosnek i cebulę.
  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i zeszklij na nim czosnek z cebulą.
  • Wsyp do wywaru kurkumę, tymianek, sól ziołową i zwykłą.
  • Zamieszaj zupę.
  • Dodaj do niej koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
  • Wsyp czosnek i cebulę.
  • Gotuj całość przez kilka minut.
  • Opłucz i obierz pietruszkę, aby podać ją z zupą.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady